Ha Nagy Mártonon múlik, tényleg kínai gyarmat lesz Magyarországból: megnégyszereződhetnek a kínai befektetések

Ha Nagy Mártonon múlik, tényleg kínai gyarmat lesz Magyarországból: megnégyszereződhetnek a kínai befektetések

A gazdaságfejlesztési miniszter öt napon keresztül folytatott intenzív tárgyalásokat Pekingben. Az már biztos, hogy a kínai befektetések terén ugrásszerű növekedés várható.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter öt napon keresztül folytatott intenzív tárgyalásokat Pekingben. A látogatás és a megbeszélések célja a Magyarország és Kína közötti gazdasági- és pénzügyi kapcsolatok erősítése, elmélyítése volt - olvasható az MTI kellemetlenül propagandaízű beszámolójában.

A gazdaságfejlesztési miniszter útja során találkozott az Ipari és Információstechnológiai Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság magas rangú képviselőivel, megbeszélést folytatott a kínai "policy bankok", így a Kínai Fejlesztési Bank és a Kínai Export-Import Bank, valamint a legnagyobb kínai kereskedelmi bankok, köztük a Bank Of China, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), valamint a China Construction Bank (CCB) vezetőivel, illetve tárgyalást folytatott a Silk Road Fund elnökével is.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium delegációja emellett megtekintette a Huawei újonnan átadott pekingi központját, valamint egyeztetett a cég európai stratégiájáról.

A mostani 3 milliárd eurót meghaladó mértékű kínai FDI állomány a következő években 13 milliárd euróra fog növekedni

Nagy Márton mindezek mellett előadást tartott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank szakértőinek a globális külföldi működőtőke befektetés (FDI) stratégia új irányairól, valamint megbeszélést folytatott a bank vezetésével a lehetséges magyarországi finanszírozási lehetőségekről.

A nagy bejelentés pedig az, hogy a tárgyalások során a magyar és a kínai fél többször hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban a kínai befektetések terén ugrásszerű növekedés várható: a jelenlegi 3 milliárd eurót meghaladó mértékű kínai FDI állomány a következő években 13 milliárd euróra fog növekedni.

A közlemény rámutat: miközben eddig a vegyipar, a telekommunikációs szektor és bankszektor adták a kínai működőtőke beruházások jelentős hányadát,

addig a következő FDI hullámot az elektromobilitás fogja meghatározni, beleértve az akkumulátor- és az elektromosautóalkatrész-gyártó beruházásokat.

Annak érdekében, hogy ezek a fejlesztések hazánkban megvalósulhassanak,

Magyarországnak jelentős energetikai és infrastrukturális fejlesztéseket kell végrehajtania, amit részben kínai vállalatokkal közösen, illetve a kínai tőke bevonásával kíván megvalósítani

- emelték ki.

Baráti kapcsolat

"Magyarország mindig nyitva állt a kínai befektetések előtt, a két ország között nem csak közös tiszteleten alapuló gazdasági, de baráti kapcsolat is van. Hazánk támogatja azt a folyamatot, amelynek keretében a nyugati és a kínai tőke összekapcsolódik, Magyarország hídfő szerepe tovább erősödik, ami nem csak a régió, hanem egész Európa stratégiai érdeke" - olvasható a győzelmi jelentésben.

(Címlapkép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesti Békefórum nemzetközi konferenciáján 2023. június 7-én. MTI/Soós Lajos)