"Ha a képviselők segítenek, akkor síkfutóként, ha gátolnak, akkor gátfutóként"

A Balaton-parti mutyiról, vizsgálatról, és a kieső csontvázakról kérdeztük Lengyel Róbertet, Siófok polgármesterét.

A Balaton-parti Kft. visszás ügyeiről egyre több sajtóorgánum számol be, de egy korábbi nyilatkozatából azt szűrtem le, hogy más önkormányzati cégnél is problémákat találtak. Van még csontváz a szekrényben?

Igen, vannak gyanújelek, amik arra utalnak, hogy a gazdálkodás legalábbis nem rentábilis egyes önkormányzati cégeknél. Ezekbe - ebbe beleértve a Balaton-parti Kft.-t és a Siotourt is - egyre több adóforintot kell beletennünk, hogy egyáltalán működni tudjanak.

A Balaton-parti Kft. hosszú éveken keresztül veszteséges is volt, mégis számolatlanul költekeztek.

Olyannyira, hogy jelen pillanatban is - közel nyolcszázmilliós - de már nem milliárdos veszteséget görget maga előtt a cég. Ebben azért benne van az is, hogy egy sokszorosan veszteséges önkormányzati céget néhány évvel ezelőtt beolvasztottak a kft-be.

Ennek ellenére csaknem 200 millió forintot költöttek el marketingtevékenységre, csak tavaly.

Így van. Említhetném például a Szivárvány 2 Kft.-t, amely 2014-ben több mint 8 millió forintot kapott a várostól. Hogy-hogy nem, ez a cég adta ki a Balatoni Polgár nevű lapot is.

Amely?

Gyakorlatilag a kormánypropaganda lapja volt. Az újság amúgy - legalábbis benne ez áll - hirdetésekből és önkéntes adományokból tartja fent magát. Nos, ez a lap volt az, amely egy tavaly augusztusi számában - miután a hónap elején bejelentettem az indulásomat a polgármesteri tisztségért - rólam egy lejárató, gyalázkodó cikket jelentett meg, ami miatt én büntetőfeljelentést tettem, rágalmazás és becsületsértés miatt (a polgámester a pert elvesztette, mondván közszereplőként többet kell tűrnie). Nos, a lapot kiadó kft. a várostól 2014-ben több mint 8 millió forintot kapott.

Ha már kampány. A volt polgármester, Balázs Árpád a helyhatósági választás után arról beszélt, hogy lejárató-kampány folyt ellene.

Erre nagyon egyszerű a válaszom. Vissza kell nézni az akkori sajtóközleményeket, az akkori nyilatkozatokat. Engem és rajtam keresztül a családomat minden eszközzel támadták. Én senkit nem sároztam, tőlem nem tudnak idézni olyat, ami a becsületsértést, vagy rágalmazás határát súrolta volna. Méltósággal tűrtem - a családommal együtt -azt a szitokáradatot, mint ami például a Balatoni Polgárban is megjelent. Mindent elárul a kampányuk minőségéről, hogy volt képük levinni ezt az újságot a szüleim falujába terjeszteni, hogy bemocskolják a nevemet ott is.

Láthatóan nem jött be a taktika...

Kontraproduktív lett a lejáratókampányuk. Az emberek azt látták, hogy tűrök, tűrök, de nem veszem fel ezt az alpári stílust. Ha már a kampányról beszélünk: mögöttem nem állt párt. A többi ellenzéki párt úgy foglalt állást, hogy az én személyemet el tudják fogadni, és nem indítanak ellenjelöltet.

Ön tette a kft. gazdálkodása miatt a feljelentést. Tudni valamit a nyomozás állásáról?

Úgy tudjuk, hogy a nyomozás folyamatban van, nagyon sok embert idéztek be az ügyben, de nyilván engem nem tájékoztatnak erről. Majd a legvégén várhatóan mint feljelentőt hívnak be iratismertetésre. Arra számítok, hogy csak a nyomozati szakasz egy - másfél évet vesz majd igénybe. Van egy alapjelentés, de ezen kívül még számos leágazás van e történetben. Mondhatjuk, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

A jelentésben hét bűncselekmény, vagy annak gyanúja lett megnevezve. Lesz több is?

Valószínűleg több lesz ez. Van, ahol felmerül például a költségvetési csalás gyanúja, de ez már NAV-os ügy, ahol én magam nem tettem feljelentést, mondván, a rendőrség úgyis megteszi, ha valóban ilyen ügy is felmerül.

Esztergom-szindrómára számít? Magyarul: a polgármester független, a képviselő-testületben viszont fideszes többség van. Számít arra, hogy működésképtelenné válhat a város?

Hét fős a Fidesz-frakció, két független, egy jobbikos és egy baloldali képviselőnk van. Ugyanakkor én is azt mondtam, és úgy tűnik, ez a józan belátás meg van a Fidesz-frakcióban is - hogy itt ne legyen Esztergom. Tehát azokat a kompromisszumokat, amiket a tisztesség határán belül meg lehet kötni, annak érdekében, hogy a város működjön, megkötöm. A politikai korrektség megkívánja tőlem, hogy elmondjam: erre van fogadókészség. Az előterjesztések többségét egyhangúlag szoktuk elfogadni, nyilván előtte egyeztetünk. De vannak olyan kérdések, amik kapcsán nem tudunk zöldágra vergődni. Ilyen például a cégátvilágítás.

Konzekvensen ragaszkodom ahhoz, hogy tisztán kell látni, az embereknek joguk van tudni, hogy mire lett elköltve a pénzük, hol lehet spórolni, hogyan lehet ezeket a cégeket rentábilissá tenni. A másik oldal viszont megmakacsolta magát.

Azért nem csak ebben az ügyben "makacsolták meg" magukat. A siófoki botrányok az országos médiába is elhallatszódtak.

Rögtön a ciklus elején napvilágra került egy lista, durván 150 névvel. Nekik évek óta nem kellett szemétdíjat fizetniük. Akkor például a Fidesz frakció újonnan bekerült része - tehát akik nem voltak a korábbi ciklusban képviselők és nem is szerepeltek a kedvezményezetti listán - elhatárolódtak ettől, ezzel együtt azonban a frakciófegyelmük működik.

asd

Ha már a kukabotrányról szó esett, szintén felkavarta a város közvéleményét a korábbi városvezetés milliós amerikai útja. Ebben van előrelépés?

Igen, abban is büntetőeljárás folyik. Úgy tudom, hogy éppen ma (szerdán - a szerk.) zárult le a nyomozás, és az iratbetekintési jogommal élhetek. Egyelőre nem tudom, mi lett az ügy vége.

Visszakanyarodva a Balaton-parti Kft.-re. A Fidesz frakció a jelentést szakmaiatlanságával magyarázta, hogy nem fogadja el azt. Ön hogyan értékeli a jelentést?

Szerintük a szakmai hiányosságok mellett elfogult a jelentés. 24 évig rendőrtiszt voltam, jogászember vagyok, hosszú időn keresztül dolgoztam vezető beosztásokban. Hadd tudjam már eldönteni 47 éves fejjel, hogy egy elém lerakott szakmai anyag alapján le tudok-e vonni következtetéseket, és tehetek-e intézkedéseket. A határozott véleményem az - és aki ezt a jelentést elolvassa, az többségében egyetért velem - hogy nem lehet szó nélkül elmenni emellett. Nem tudom érdemi indokként elfogadni a szakmaiatlanságot.

Ha a májusi testületi ülésen ezt nem veteti le a Fidesz a napirendről, hanem - akár zárt ülés keretében - megtárgyaljuk, 12-en kimondjuk, hogy itt bizony gondok vannak, nekünk, mint hivatalos személyeknek feljelentést kell tennünk - akkor egészen addig, amíg ez az ügy le nem zárul, ezzel senki nem foglalkozik. Ment volna a maga útján, ehelyett pedig lett belőle egy országos botrány, ami miatt eléggé dühös vagyok.

Miért?

Mert a város látja a kárát. Engem most olyan színben próbálnak beállítani, mint egy boszorkányüldözőt, akinek munkaideje nem áll másból mint nyomozásból. Sajnos igen, a munkaidőm egy jelentős része arra megy rá, hogy próbálok tisztába jönni a múlt dolgaival és eltakarítani a szemetet.

Visszakanyarodva az elejére. Van még csontváz a szekrényben?

A következő bomba is ott ketyeg. Egy 37 önkormányzatból álló hulladékgazdálkodási társulás elnöki funkcióját töltöm be. Itt is súlyos az örökségünk: Somon épül - több mint 3 millárd forintból - egy új hulladékválogató, de óriási problémák vannak a beruházással, a bedőlés határán van ez is. Válságkezelő szerepet játszom jelen pillanatban, de én azt ígértem a választóknak, hogy tiszta viszonyokat fogok teremteni. Ha a képviselők ebben segítenek, akkor síkfutóként, ha gátolnak, akkor gátfutóként. De hogy a célszalagot át fogom szakítani a ciklus végén, az egészen biztos. Ennek az öt évnek elégnek kell lennie arra, hogy tiszta viszonyokat teremtsünk a városban. Ebben konzenkvens vagyok.