Ha menekült vagy, nem mehetsz Ausztráliába!

Ausztrália 2013 óta 20 - összesen 633 menekültet szállító - hajótól tagadta meg a belépést, és ebben az időszakban csupán egyetlen hajónak sikerült elérnie az ausztrál partokat, tavaly júliusban - közölte csütörtökön az ország bevándorlási minisztere.

Peter Dutton sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szóban forgó hajó Vietnamból érkezett, és fedélzetén 46 ember utazott. Őket az ausztrál hatóságok "tárgyalásokat" követően visszaküldték Vietnamba, a hajót pedig elsüllyesztették.

A konzervatív ausztrál kormány szigorú bevándorlási politikájáról ismert. 2013. szeptemberi hivatalba lépése után indította el a kabinet "Sovereign Borders" (Szuverén határok) elnevezésű akcióját. Azóta az ausztrál haditengerészet rendszeresen megállítja és visszafordulásra kényszeríti a menekülteket szállító hajókat.

Az azonnal haza nem küldött menekülteket ezután naurui és pápua új-guineai menekülttáborokban helyezik el. Még ha el is fogadják menekültkérelmüket, rendszerint továbbra is ott kell maradniuk. Az állandó tartózkodási engedélyt még azok sem kapják meg, akiket Ausztrália befogad közülük. Ausztrália védelmébe veszi ezt az eljárást arra a több ezer menekültre hivatkozva, akik az előző kormány hivatali időszakában jöttek az országba, valamint arra a több száz társukra, akik hajótörést szenvedtek, és a tengerbe fulladtak.