Ha nincs injekció, nincs pénz

Ausztráliában elbúcsúzhatnak az állami támogatástól azok a szülők, akik nem engedik a kötelező védőoltások beadását gyerekeiknek.

Erre figyelmeztetett vasárnap Tony Abbott konzervatív ausztrál miniszterelnök. Jelenleg a szülők "lelkiismereti okokból" megtagadhatják gyerekeik beoltatását, miközben az állam a családokat segítő intézkedésekkel gyermekenként évente összesen 15 ezer dollárig (mintegy 3,2 millió forint) támogatja a szülőket.

Ha a kormány javaslatát elfogadná az ausztrál parlament, a védőoltást lelkiismereti okokból megtagadó szülők nem számíthatnának bizonyos támogatásfajtákra. Mindazonáltal a vallási vagy egészségügyi okokra hivatkozó szülőknek továbbra is joga lenne felvenni bizonyos pótlékokat.

Az új intézkedések, amelyeket a munkáspárti ellenzék is támogat, 2016-ban lépnének életbe.

"Ha nincs injekció, nincs pénz" - jegyezte meg Abbott, és hozzátette: "egészségügyi szempontból nem megalapozott az, hogy a szülők nem teszik védetté gyerekeiket a betegségek ellen, és ezt nem kellene az adófizetőknek támogatniuk".

A szülők egy része úgy véli, hogy a kötelező védőoltások veszélyesek gyermekeikre nézve. Közülük néhányan attól tartanak, hogy a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni vakcina autizmushoz vezet.

A jelenség világszerte tapasztalható, ennek következményeként az Egyesült Államokban és néhány európai országban nemrég ismét feltűntek olyan betegségek - például a kanyaró -, amelyeknek korábban sikerült gátat vetni.

Ausztráliában 90 százalék feletti az 1-5 év közötti gyermekek körében a beoltottak aránya. A jelenlegi hivatalos adatok szerint több mint 39 ezer hétévesnél fiatalabb gyermek nem kapta meg a védőoltásokat. Számuk az elmúlt tíz évben mintegy 24 ezerrel nőtt.