Ha Szlovénia épít kerítést, az rendben van, ha Magyarország az nem

Szlovénia nem kényszerülne rendkívüli intézkedésekre, ha "meg lehetne oldani a problémákat a görög-török külső határon" - mondta Merkel.

Akkor élesen bírálta Magyarországot a kerítés miatt. Mint mondta, a kerítéstől függetlenül is jönnek a migránsok, legfeljebb más útvonalon. Hozzátette azt is, hogy nem tudják megszabni, hányan jöjjenek, de azt igen, hogy ki maradhat.

Érdekes módon Szlovéniával szemben már sokkal elnézőbb. Az osztrákok kerítéseiről meg valahogy ritkán esik szó. Ott épülhet kerítés, hiszen ez amúgy is a görögök hibája. Azért ismerjük el, ez kissé zavaros gondolatmenet.

Angela Merkel sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a szlovéniai fejlemények aláhúzzák annak "sürgősségét, hogy összeurópai megoldáson kell dolgoznunk", és mindenekelőtt biztosítani kell a görög-török uniós külső határt.

Éppen ezért fontos, hogy az uniós kormány-, illetve államfők informális tanácskozást tartanak csütörtökön Máltán az EU-Afrika csúcs után. Az idő sürget, megoldásokat kell találni a külső határok jobb védelmére, tárgyalni kell Törökországgal egy migrációs akciótervről és fel kell gyorsítani az uniós regisztrációs pontok (hot spotok) kiépítését Görögországban és Olaszországban - mondta Angela Merkel.

Közben a Bild című lap online kiadásában azt írta: a szlovén kormány egyeztette a horvát határon végrehajtani tervezett intézkedéseit az osztrák és német belügyi hatóságokkal, és Magyarországon beszerzett 100 kilométer drótkerítés felhúzásához elegendő anyagot.

Fotó: letenyemedia.hu/ Magyar Éva - Facebook