Az ORFK 22 ezres órabérrel futott bele a Microsoft-botrányba

Az ORFK 22 ezres órabérrel futott bele a Microsoft-botrányba

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nyomozása alapján a Népszava azt írja, az ORFK kiugróan magas, 22 ezer forintos óradíjat utalt tanácsadói munkáért a Microsoft-ügyhöz kapcsolódóan.

A cikk szerint fiktívnek tűnő munkavégzésre fizetett ki a rendőrség összesen 87 millió forintot.

Mint emlékezetes, 2013 és 2015 között a magyar Microsoft úgy adott el szoftvereket állami cégeknek, hogy közvetítőket iktattak be, amelyek – a kiszivárgott információk, e-mailek szerint a kormányzat tudtával – extra haszonra tettek szert. Az ügyet vizsgálta az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC), amely egyértelműen korrupciógyanúsnak találta az ügyet.

A SEC szerint a Microsoft papíron alvállalkozókat vett igénybe, ám annak nincs nyoma, hogy azok valós munkát végeztek volna.

Emlékeztetnek, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet mutatott rá arra, a Microsoft 2014-ben több tanácsadói szerződést kötött az Országos Rendőr Főkapitánysággal (ORFK) is. A SEC jelentése alapján pedig Hadházy Ákosnak sikerült beazonosítania az egyik ilyen tanácsadói szerződést: ez az E-Útdíj fejlesztésére vonatkozott.

Mindezek után Hadházy kérdések sorával fordult a rendőrséghez, de az kerülte a konkrét válaszadást.

Az azonban kiderült, nem indítottak belső vizsgálatot a szoftverbeszerzések kapcsán.

Állítólag a teljesítési igazolásokból kiderül, hogy a rendőrség felé a Microsoft 2015-ben több részletben számlázott. Figyelemre méltó módon a cég saját és bevont szakértői egyaránt percre pontosan 986 órányi munkát végeztek, alkalmanként nettó 21 millió, bruttó 28 millió forintért – írják.

Szintén furcsa, hogy a Microsoft által az ORFK-nak benyújtott ajánlattételi anyag 2015. január 5.-én kelt, míg a teljesítési szerződések szerint már január elsejétől ketyegett a Microsoftnak a szolgáltatói díj - írják.

Hadházy Ákos a lapnak úgy fogalmazott: szerinte itt „sima lopásról van szó”, ezért feljelentést tesz az ügyben.