Hadsereggel az oldalán, de kész "tárgyalni" Kína a területi követeléseiről

Hajlandó a Fülöp-szigetekkel fennálló területi vitáját tárgyalásos úton rendezni.

A hágai székhelyű Állandó Választottbíróság a Fülöp-szigetek kezdeményezésére kedden arra a megállapításra jutott, hogy Kínának nincs „történelmi joga” területi igényeit érvényesíteni a Dél-kínai-tengeren. A kínai kormánydokumentum megerősíti, hogy Kína kész egy mindkét fél számára előnyös eredménnyel záruló tárgyalási folyamatra, miközben határozott szándéka megvédeni szuverenitását és tengeri jogait.

A Fülöp-szigetek új elnöke, Rodrigo Duterte korábban ugyancsak hangoztatta, hogy kész tárgyalni. Kína washingtoni nagykövete szerint a hágai döntés nem a tárgyalások irányába fog hatni, sokkal inkább fokozza a konfliktusok, sőt a konfrontáció veszélyét. Cuj Tien-kaj azt mondta: a nemzetközi választottbíróság bevonása a vitába "világos kísérlet volt a jogi eszközök politikai célokra történő használatára... katonai fenyegetéssel a háttérben".

Li Csie katonai szakértő szerint a jövőben korszerűbb kínai haditechnika megjelenítésére kell számítani a Dél-kínai-tengeren. A hongkongi South China Morning Post című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a pekingi vezetés több alternatívát dolgozott ki a helyzet kezelésére. Hogy melyik mellett dönt, szerinte az Egyesült Államok lépéseitől függ majd.
Nem csak a kínai sajtót, de a kínai közösségi médiát is ellepték a témához kapcsolódó cikkek. Az elutasító, felháborodott vélemények mellett sok a harcias, indulatos is. A továbbított karikatúrák és képek egyik legnépszerűbbje, amelyben a nemzeti zászló színére festik a Dél-kínai-tengeren Kínának követelt területet, azzal a felirattal:

Még egy kis darabot sem vehetnek el belőle!

A Fülöp-szigetek pekingi nagykövetségének védelmét már kedden megerősítették, a külképviselet a helyi telefonos üzenetküldő szolgáltatáson keresztül azt tanácsolta a Kínában tartózkodó Fülöp-szigetekieknek, hogy tartsák maguknál útlevelüket és tartózkodási engedélyüket, legyenek körültekintőek, figyeljenek jobban személyi biztonságukra. Külön telefonos forródrótot is létrehoztak erre az időszakra.