Elhunyt Gáspár András, a magyar fantasy egyik legnagyobb alakja, a M.A.G.U.S. szerepjáték társalkotója

Elhunyt Gáspár András, a magyar fantasy egyik legnagyobb alakja, a M.A.G.U.S. szerepjáték társalkotója

"Soha ne feledd az olyan bölcsességeket, amelyek életelv és sírvers gyanánt egyaránt megteszik."

Wayne Chapman: A Halál havában

 

Az egyik leghíresebb magyar sci-fi és fantasy író, Gáspár András 54 évesen a mai napon távozott az élők sorából. A kilencvenes évek alakulóban lévő magyarországi fantasztikus könyvkiadásának formálója a Wayne Chapman, Damien Forrestal, Ed Fisher és Lampert Gordon álneveken is alkotott. Halálhírét a Delta Vision kiadó közölte Facebook-oldalán.

"Mélységes fájdalommal és nagy megrendüléssel tudatjuk, hogy 54 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Gáspár András, a hazai sci-fi és fantasyirodalom egyik legnagyobb alakja, a M.A.G.U.S. egyik atyja"

Gáspár András 1965-ben született, és már a nyolcvanas évek elejétől sci-fikkel foglalkozott. Előbb gimnazistaként fanzint szerkesztett, majd egyetemistaként fordítani kezdett. 1985-től a Galaktika magazinban jelentek meg novellái, majd tagja is lett a Kuczka Péter vezette szerkesztői stábnak.

1989-ben az ELTE-n megszerezte a történelemtanári diplomáját. James Bond-fordítás és a Galaktika olvasószerkesztői teendőinek ellátása mellett az Atlantisz magazin társszerkesztője is egyben. 1990-ben megjelent a Kiálts farkast című regénye és az Ezüst félhold blues, valamint a Han Solo nomádjai.

1991-ben újabb munkával jelentkezett, a Halál havában nevet viselő regénnyel (Wayne Chapman álnéven), melyet Novák Csanáddal közösen jegyzett. Később szerzőként és szerkesztőként dolgoztak az Új Vénusz magazinnál és megalapították a Walhalla Páholy Kiadót.

Ennek keretében 1992-ben jelent meg az Észak lángjai című közös kötetük. Közreműködésüknek köszönhetően 1993 karácsonyára megjelent a M.A.G.U.S., 1994-ben pedig a Rúna magazin. 1994 és 1995 fordulójára elkészültek a Két hold című regénnyel, mely egy műfajok közötti alkotás lett fantasy és sci-fi elemekkel.

A M.A.G.U.S. jogait 2004-ben adták el az Inomi kiadónak. Ezután Gáspár különféle játékfejlesztő cégeknél (Digital Reality, Stormregion) működött közre a játékok történetének kidolgozásában.

A Delta Vision kiadóval 2007-ben állapodott meg, munkái itt Wayne Chapman néven jelentek meg.