Tizenkét halálos áldozatot követelt eddig az Európában tomboló ítéletidő

Tizenkét halálos áldozatot követelt eddig az Európában tomboló ítéletidő

Tizenkét halálos áldozata van az ítéletidőnek Európában, és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül szerte a kontinensen pénteken és szombaton – írja az MTI.

Több halálos áldozatot jelentettek Németországból, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Írországból a Zeynep, a Dudley és a Eunice nevű ciklonok miatt.

Nagy-Britanniában több ezer háztartás maradt áram nélkül az erős szelekkel és heves esőzéssel érkező Eunice miatt, amely több millió font kárt okozott. Az ítéletidőben hárman meghaltak. Az erős szél a következő napokban is megmarad, és zavarokat okozhat a közlekedésben, az áramellátásban, illetve a helyreállítási munkákban. A szél megtépte többek között az O2 Arena tetőszerkezetét, az országban rekordnak számító, 196 kilométer/órás szelet mértek.

Hollandiában négyen, Németországban pedig hárman haltak meg a vihar miatt. A német biztosítók több mint 900 millió euróra becsülték a Zeynep ciklon okozta károkat. A tűzoltókat több ezerszer riasztották. Országszerte fennakadások adódtak a vasúti közlekedésben, és egyes vonalakon hétfőig késésekre lehet számítani. A német meteorológiai szolgálat figyelmeztetett, hogy a partvidékeken keddig erős széllökések várhatók, amelyek fákat csavarhatnak ki.

Lengyelországban három ember halt meg a viharban, és egy megsérült. A lengyel tűzoltóságot mintegy 13 ezer esetben riasztották. A Zeynep még a Szczecini Nemzeti Múzeumot is megtépázta. Háztartások tízezrei maradtak áram nélkül, különösen Nyugat-Pomeránia régióban. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felszólította a lakosokat, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, a lengyel vasúttársaság pedig az utazások elhalasztását javasolta.

Csehországban mintegy 26 000 háztartás maradt áram nélkül. Prága városvezetése arra kérte az embereket, hogy kerüljék a parkokat és az erdőket.

Idehaza vasárnap a délnyugati, nyugati szelet elsősorban az Északi-középhegység magasabb csúcsain, valamint a Dunakanyarban időnként viharos (60-70 km/h) lökések kísérhetik - írja a Met.hu.