Hamis az interneten terjedő Schweitzer-idézet

„Önök, magyarok, Kelet-Európa szégyene. Egész életemet arra fogom szentelni népemmel együtt, hogy ott ártsak önöknek, ahol tudok.”

Évek óta kering ez az idézet az interneten, amit eddig a napokkal ezelőtt elhunyt Schweitzer József főrabbinak tulajdonítottak. Kiderült azonban, nem biztos, hogy Schweitzer szájából valaha is elhangzott ez a magyarságot gyalázó kijelentés. Senki nincs, aki meg tudná erősíteni, senki nincs, aki bizonyítani tudná.

A PestiSrácok.hu kinyomozta az idézet egyik forrását, így jutottak el a népszerű közgazdász, Drábik János, az Egyenlők és egyenlőbbek – A szemitizmus szervezett világhatalom című könyvéhez.

Az Alexandra könyváruházaiban is kapható kötetnek a 122. oldalán látott napvilágot a „Schweitzer-idézet”. Drábik könyve szerint a főrabbi 2000-ben mondta ki ezeket a mondatokat. Az akkor ott jelenlévő újságírók nem emlékeznek arra, hogy ilyen elhangzott volna, ami még nem bizonyít semmit sem. Akkoriban még a MIÉP alapítója, Csurka István is az Országház padsoraiban ült. Az viszont már eléggé elképzelhetetlen, hogy elkerülte volna a botrányos kijelentés a MIÉP figyelmét. Az sem utolsó, hogy a parlament oldalán elérhető, nyilvánosan megtekinthető jegyzőkönyvekben sem olvashatóak az ominózus mondatok.

A PestiSrácok.hu megkereste Drábik Jánost, aki beismerte: nem ellenőrizte le a Schweitzer-idézet hitelességét, nem tudja bizonyítani, hogy elhangzottak volna.

„A könyvemben leírtam, de nem tudom, hogy tizenöt évvel ezelőtt valóban kijelentette-e a parlamentben a főrabbi, hogy a magyarok Kelet-Európa szégyenei,és egész életét arra fogja szentelni, hogy nekünk ártson. Dokumentumot nem tudok hozzá adni, bizonyítani nem tudom. Úgy voltam vele, hogy majd az idézetet leellenőrzik azok, akik nem fogadják el, hogy az elhangzott. Én nem ellenőriztem le” – nyilatkozta a  PestiSrácok.hu-nak Drábik. Elmondása szerint anno még ő is az interneten találta az idézetet. „Úgy gondoltam, el lehet hitelesen fogadni, hogy ilyen a parlamentben elhangzott, de ha valaki ezt kétli, akkor az Országgyűlésben kellene ezt megnézni. Miután legalább tíz helyen olvastam, megerősödött bennem, hogy Schweitzer tehetett dehonesztáló megjegyzéseket a magyarokra, de pont nála nem tudom bizonyítani, csak elhittem, hogy ezt mondta. Abban vagyok hibás, hogy nem ellenőriztem le, valóban elhangzott-e az ominózus mondat” – mondta Drábik János.

Később levélben is megkereste a PestiSrácok.hu-t, azt írta a lapnak: „Én nem vettem át csak tavaly azt a részt, ahol sok magyargyűlölő (és bizonyíthatóan igaz) idézet között az is ott volt, amit - most már sajnálom – de igaznak gondoltam, minthogy a rabbinak jó oka volt neheztelni a magyarokra. Tény az is, hogy az éveken át olvasható kijelentést sem a rabbi, sem a MAZSIHISZ, sem más zsidó szervezet nem cáfolta, nem tette szóvá, nem tiltakozott ellene. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy hitelesnek gondolva, átvettem, de csak 2014-ben”- ismerte be Drábik.