Kétesélyes választásra és óriási mozgósítási csatára számít Hann Endre

Kétesélyes választásra és óriási mozgósítási csatára számít Hann Endre

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója úgy látja, az április 3-i országgyűlési választásokon most szorosabbnak tűnik a verseny, mint négy éve, amikor a kétharmad volt a kérdés. Ahogy a 444.hu-nak fogalmazott:

„Egyértelmű, hogy kétesélyes a választás.”

A Medián igazgatója jelenleg a Fidesz győzelmét valószínűbbnek tartja, ugyanakkor szerinte egyelőre nem lehet határozott előrejelzést adni, mivel manapság kevés felmérés készül a pénzhiány miatt.

Hann a tavaly őszi előválasztást az ellenzék nagy sikerének tartja, de meglátása szerint azóta inkább hullámzás és a Fidesz erősödése volt jellemző. Szerinte egyelőre azt sem lehet előre látni, hogy a háború mekkora fordulatot hoz a választói szándékokban. A helyzetet amiatt is bizonytalannak látja, hogy nem tudni, az ellenzék mennyire képes eljuttatni azt az üzenetet, hogy történt itt egy fordulat az oroszbarátság ügyében, amivel Orbán Viktornak el kellene számolni. Ugyanakkor az embereknek ilyenkor nagyon fontos a biztonságérzet, a stabilitás, a megnyugtatás, ezek megadásához pedig elsősorban a hatalom kezében vannak eszközök – fűzte hozzá.

Az utóbbi napokban kihelyezett, "veszélyes" felirattal ellátott, Márki-Zay Pétert is ábrázoló plakátok kapcsán a Medián vezetője azt mondta, azok egyértelműen a mozgósításról szólnak, de hogy valóban megszólítja-e ez az üzenet az esetleg elbizonytalanodó szavazókat, az még kérdés. 

Mindenesetre a hátralevő szűk két hét Hann Endre szerint „óriási mozgósítási csata lesz”.

A választói aktivitás kapcsán Hann januárban többek között arról beszélt, nem minden ellenzéki bízik az ellenzék sikerében, ugyanakkor ők a legaktívabbak, amit „nagy fordulatként” értékelt.

Hann Endre: nagy fordulat, hogy az ellenzéki szavazók aktívabbak a fideszeseknél

Ismeretes, tavaly év végén jött ki egy, a HVG-nek készült Medián-kutatás arról, hogy a választókorú népesség 63 százaléka arra számít, újra a Fidesz fogja megnyerni az országgyűlési választást, s még az ellenzéki listát támogatók 32 százaléka is így gondolja.