Új hírszerző központ? Továbbra is sok a kérdőjel Miniszterelnöki Kormányiroda körül

Egyelőre kiforratlan még ez a kormányzati szándék.

Beszámoltunk arról, hogy Béres János bizottsági meghallgatásának - amelyre elkísérte őt Benkő Tibor honvédelmi miniszter is - érdemi része zárt ajtók mögött zajlott, pedig az ellenzéki képviselők kérdései között akadhatott olyan, amelyet a sajtó nyilvánossága előtt is megválaszolhatott volna a vezérőrnagy.

Mindenesetre az együttes ülés után érdeklődtünk a politikusoknál.

Demeter Márta, a Honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s alelnöke például kifejezetten szerette volna, hogy az ülés egy része nyílt legyen, ahol azokat a kérdéseket is megválaszolhatta volna, amelyekre alapból nem vonatkozott volna a titkosítás. De mivel ragaszkodtak a zárt üléshez, így nem is tudunk beszámolni az elhangzottakról a közvéleménynek - fogalmazott a politikus.

Érdeklődésünkre elismerte viszont azt is, hogy Béres János kielégítő válaszokat adott a meghallgatásán, ugyanakkor bizonyos kérdéseket önálló napirendi pontként a későbbiekben még fel fog vetni a bizottságban.

Mirkóczki Ádám, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke szerint nehéz most még bármit mondani a Miniszterelnöki Kormányirodáról, ugyanis az még kialakítás alatt áll. Szerinte ugyanakkor szó sincs arról, hogy ez egy különálló szervezeti egység lenne.

A KNBSZ működésével kapcsolatban nem fogalmazott meg kritikát. Mint mondta, a 8 évnyi tapasztalata az, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság tagjainak mindig korrektül beszámoltak. Béres János képességeit ismeri, és bízik is abban, hogy ugyanolyan eredményesen fogja vezetni a szolgálatot, mint amilyen eredmény volt helyettesként.

Harangozó Tamás (Honvédelmi bizottság, MSZP) is kiemelte, hogy Béres János korrekt módon tájékoztatta a bizottságokat, amely az ígéret szerint a jövőben is így marad.

A szocialista politikus sajnálatát fejezte ki ugyanakkor, hogy az ülés nyílt részében nem kapott akár csak egy egyszavast választ sem a Miniszterelnöki Kormányiroda és a KNBSZ viszonyára vonatkozó kérdésére. Mint mondta, ez őt egyáltalán nem nyugtatta meg.

Bár a minősített információk miatt részletekkel nem szolgálhatott, azonban véleménye szerint a Miniszterelnöki Kormányirodáról szóló beszámoló "egy teljes katyvasz volt", ami viszont a valóságot jellemzi - fogalmazott a politikus. Elmondta azt is, hogy egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett Benkő Tibor és Béres János, ami arra utal, hogy ez az elképzelés egyáltalán nincs kellően átgondolva.

Egyébként szerettük volna megszólítani a honvédelmi minisztert, és a KNBSZ főigazgató-jelöltjét is, azonban ők a termen kívül várakozó újságírókat egy titokzatos útvonalon megkerülték.

(Címlap- és borítókép: Benkő Tibor (b.) és Béres János az együttes bizottsági meghallgatáson - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)