Határzár ide vagy oda, a használtautó-importban nincs visszaesés

Határzár ide vagy oda, a használtautó-importban nincs visszaesés

A DataHouse autópiaci statisztikákkal foglalkozó cég idén szeptemberi adatai szerint 11 916 import személyautó került forgalomba Magyarországon, ami az előző hónaphoz képest 23 százalékos növekedés

- számolt be róla a hvg.hu.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy mindez a tavaly szeptemberhez viszonyítva továbbra is 10 százalékos elmaradást jelent.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu portál vezérigazgatója elmondta,

a határzár miatt jelentősen megnehezedő magánimport miatt a a vásárlók közül sokan inkább cégekre bízzák a behozatalt, hogy így juthassanak hozzá a külföldön kinézett autókhoz.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az idei év végére a használtautó-import volumene éves szinten meghaladja majd a 125 ezres szintet.

Újautó-piac: január óta nem volt olyan erős hónap, mint szeptemberben

A belföldi használtautó-piac másik fő forrását jelentő újautó-piacon is jelentős pozitív változás történt az elmúlt hónapban: 11 449 új autót helyeztek forgalomba, ezzel január óta ez az első hónap, hogy több új személygépkocsit értékesítettek, mint egy évvel korábban. Az új autók által lecserélt korábbi járművek ezzel egyidejűleg szintén komoly mértékben aktivizálják a belföldi használtautó-piacot is.

A használtautó-import mértéke az idei év első kilenc hónapjában összesen 98 921 darab volt, 16 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 117 354-es mennyiségnél. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 90 092 volt, ami 22 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 115 105-ös értéktől.