Hasznos tudnivalók a virágporokról (x)

Hasznos tudnivalók a virágporokról (x)

Valószínűleg mindannyian tanultunk az általános iskolában olyan témákról, mint például a növények beporzása. Könnyen meglehet azonban, hogy felnőtt fejjel sokat felejtünk a korábban megszerzett tudásból, és csak értetlenül kapkodjuk a fejünket, amikor újra előkerül a téma.

Szerencsére bármikor felidézhetjük a tanultakat bízva abban, hogy ezek után már nem fog homályba veszni az információ. Ha pedig nemcsak informálódnánk a virágporokról, hanem ki is élveznénk az egészségügyi előnyeiket, akkor nézzünk körül a Bodó Méhészet virágpor kínálatában, és szerezzünk be egy adagot.

Tulajdonképpen mik is azok a virágporok? Hogyan történik a növények beporzása? Milyen szerepe van a méheknek ebben a folyamatban? Ígérjük, a mostani cikkünkben minden kérdésre választ adunk!

Mi a virágpor?

A virágpor tulajdonképpen nem más, mint a virágok hímivarsejtjeinek porlasztott formája, amit pollennek is szokás nevezni.

A virágpornak el kell jutnia a nőivarú növényhez, hogy meg tudja termékenyíteni - ez teszi lehetővé a növények szaporodását. Itt jönnek képbe a méhek, ugyanis a növények önmagukat nem tudják beporozni, ehhez a folyamathoz szükség van a természet segítségére.

Nem a méhek az egyetlenek, akik képesek segíteni, más rovarok is közreműködhetnek a növények megtermékenyítésében. Ezek közé tartoznak például a molylepkék, az éjjeli lepkék, a virágbogarak és a zengőlegyek. Adott esetben pedig a pollenek “szállítását” maga a szél is elvégzi.

A virágpor erősíti az immunrendszerünket

Ha a mindennapokban beiktatjuk azt a rituálét, hogy elfogyasztunk egy teáskanál púpozott virágport, akkor a szervezetünk gyakorlatilag teljes mértékben védetté válik a kórokozókkal szemben. Az immunrendszerünket ugyanis nagymértékben “feltuningolják” a benne található értékes hatóanyagok.

Amennyiben valaki semmi mást nem enne, csak virágport, akkor sem szenvedne hiányt semmilyen tápanyagból, vitaminból és ásványi anyagból, és továbbra is egészséges maradna. Természetesen senkinek nem javasoljuk, hogy elvégezze ezt a tesztet, de ez úgy gondoljuk, sokat elárul arról, hogy milyen értékes étrend-kiegészítőről van szó.

Tökéletesen beilleszthető a diétás étrendbe

Manapság sokan csinálunk valamilyen diétát vagy fogyókúrát, hiszen fontos, hogy jól nézzünk ki. Ez azonban nem mehet az egészségünk rovására! Éppen ezért érdemes rendszeresen fogyasztani virágport akkor is, amikor épp a felesleges kilóink leadásán dolgozunk.

Ha így teszünk, ezért nagyon hálásak leszünk, ugyanis amellett, hogy kiváló tápértéke van, az éhségérzet csökkentésében is rengeteget segít. Ráadásul hatékonyan oldja a stresszt is, ami bizonyos ételek, élelmiszerek megvonása miatt alakul ki.

Ezeket mindenképp érdemes tudni a virágporokról, ha pedig szeretnénk beilleszteni az étrendünkbe, akkor könnyen megtehetjük. A Bodó Méhészet webshopjában sokféle formában beszerezhető, éljünk a lehetőséggel!