Hatalmas mákföldeket hódítanak meg fegyverrel a heroinnepper tálibok

A radikális iszlamista lázadók virágzó üzletágra teszik rá a kezüket.

A biztonsági erők 17 tagja vesztette életét és tízen megsebesültek, amikor a tálibok lerohanták a rendőrség ellenőrzőpontjait. A Pakisztánnal határos körzet Afganisztán egyik legjelentősebb máktermelő vidékének számít és „a tálibok kezére került”, ezzel szélsőségesek ellenőrzik Hilmend tartomány 60 százalékát. 

Az összecsapások még most is zajlanak.

Időközben mozgósították az afgán hadsereget a körzet visszafoglalására, ami azonban nem ígérkezik könnyű feladatnak Atal szerint, mivel a tálibok megsemmisítették a rendőrségi ellenőrzőpontokat.
A kanaszini körzeten keresztül fut a közép-ázsiai ország egyik legjelentősebb kábítószercsempész útvonala, míg a Hilmend tartományban termelik a világ ópiumának túlnyomó részét, amely a heroin nevű drog alapanyaga. A tálibok egyik legjelentősebb bevételi forrásának számít a kábítószer-kereskedelem, amiből a kabuli kormány elleni felkelésüket is finanszírozzák.

Az idén több száz amerikai katonát küldtek Hilmendbe, hogy képzési és tanácsadói misszió keretében megerősítsék a térség védelmét, az afgán erők Kabul által beígért offenzívája azonban egyelőre késik. Brit és amerikai erők évek óta küzdenek a tartomány ellenőrzéséért, és az afganisztáni szolgálat közben meghalt több mint 450 brit katona legtöbbje Hilmendben vesztette életét.