Havi 30 ezret ad bele Győr fideszes polgármestere Audi A8-asának 930 ezer forintos fenntartási költségébe

Havi 30 ezret ad bele Győr fideszes polgármestere Audi A8-asának 930 ezer forintos fenntartási költségébe

Saját magát buktatta le Dézsi Csaba András, amikor arról sztorizgatott a közösségi médiában, hogy Rammstein koncertre igyekezve miként kapott defektet luxusautója. A városi hivatalok 3,6 milliót költenek hat Audi bérlésére, ebből egy a polgármesteré.

A győri önkormányzat és a polgármesteri hivatal összesen 3,6 millió forintot fordít havonta hat Audi bérlésére, ebből a Dézsi Csaba András magánhasználatában lévő A8-as 930 ezer forintot tesz ki, amiből a polgármester mindössze havi 28 777 forintot fedez – írta az Úgytudjuk.hu a város honlapjára felkerült adatok alapján.

A fideszes polgármester Tiktok videójában bukott ki, hogy magáncélra is használja az Audit.

Dézsi úgy bukott le, hogy az önkormányzati Audi A8-assal ment Rammstein-koncertre Budapestre, ahonnan hazafelé az autó defektet kapott, amiről a polgármester kiposztolt egy videót a TikTokra.

Ezután kezdett nyomozásba az ellenzéki hírportál. A városházától annyit sikerült megtudniuk, hogy Dézsi szabályosan használta magáncélra az Audit, de azt nem akarták elárulni, hogy ezért mennyit kell fizetnie havonta. A városi pártlapként működő GyőrPlusz cikkében aztán azzal mosdatták a polgármestert, hogy legalább fizet, máshol még fizetni sem kell a potentátoknak a szolgálati autó magánhasználatáért.

A cikk konkrét adatokat nem tartalmazott, de a város honlapjára felkerült a szolgálati gépjárművekre vonatkozó belső szabályzat, illetve a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzat által fenntartott autók listája. Ebből elég sok mindent ki tudtak következtetni az újságírók.

Például az is, hogy:

a fideszes polgármester legfeljebb 28 777 forintot fizet havonta az Audi A8-as magáncélú használatáért. Ennyiért az átlagember még egy Suzuki Swiftet sem tudna lízingelni!

A szabályzat számításának alapja az, hogy átlagosan 375 kilométert megy a jármű használatára jogosult személy, és annak az aktuális benzinköltségét kell megtéríteni. Magáért az autóért tehát tulajdonképpen nem fizet. És amennyiben többet megy (például a Raimmstein koncert esetében közel 500 kilométert), akkor a többletet is ingyen kapja. Igaz, a fideszes GyőrPluszban azt írták, hogy ilyen esetekben Dézsi nem benzinkártyáról, hanem saját zsebből tankol.

Korábban egy Mercedes kisbusszal járt a polgármester.

A győri polgármesteri hivatalnak és az önkormányzatnak a szóban forgó Audin kívül egyébként többm más gépjárműve is van: egy antik Rába-teherautó, egy 2013-as évjáratú Audi A6, egy 2019-es Audi E-Tron, egy 2020-as Volkswagen Golf, egy 2017-es Citroen Jumper, egy 2015-ös Dacia Duster, illetve a Dézsi által korábban használt 2019-es Mercedes kisbusz, és még egy Ford kisbusz is – sorolja az Úgytudjuk.hu.

(Címlapkép: Illusztráció, Jaromír Kavan/Unsplash)