Hazudjon ön is Kocsis Máté önkormányzatának - Egymilliárdos beruházást nyerhet!

Referenciaigazolás, meg hasonló úri huncutságok? Ugyan már, a VIII. kerületben úgyse nézik!

A portál az utóbbi évek legnagyobb józsefvárosi ingatlanberuházása kapcsán írta meg, hogy a felújítást végző építőipari cégcsoport több valótlan információ közlésével szerezte meg a közel egymilliárd forintos megbízást.

A konzorcium csak azzal a feltétellel nyerhette el a VIII. kerületi munkát, ha bizonyítja, hogy a munkavégzés előtti öt évben már végzett olyan épületfelújítást, ahol sor került a fűtésrendszer, illetve lift cseréjére. A Bódis András tulajdonában lévő EU-Line Zrt. azt állította, hogy az által vezetett cégcsoport egyik tagja, a Medicor Latinoamericana Uruguayban már teljesített egy, a követelményekben szereplő megbízást.

Uruguayi források szerint azonban abban a beruházásban, amelyre az EU-Line hivatkozik a Medicor Latinoamericana nem vett részt, illetve csak áttételesen, egy BAU R.S.I. nevű vállalaton keresztül.

Ám, ha részt is vett, az általuk elvégzett munka akkor sem felel meg a pályázati feltételeknek, hiszen az általuk állítólag felújított uruguayi rendelőintézetben sohasem volt lift, a fűtési rendszert pedig nem cserélték ki.

[fb_pages_codes:budapest]

A Kocsis Máté vezette önkormányzat tehát hamis referenciaigazolással fogadta el a cégcsoport 997 millió forintos ajánlatát még 2014-ben.

A VIII. kerület vezetés a 444.hu-val azt közölte, hogy szerintük az önkormányzatoknak nem dolguk vizsgálni a közbeszerzési referenciák valóságtartalmát, és hangsúlyozták:

"A kivitelezés a terveknek megfelelően rendben lezajlott”, és “ma már egy, a modern kor igényeinek megfelelő komplex egészségügyi központ látja el a józsefvárosi betegeket."

A BAU R.S.I. és az EU-Line Zrt. azóta több mint 220 millió forint értékben nyertek el újabb megbízásokat az önkormányzattól, ám a kerület vezetése ebben nem talál semmi kivetnivalót, sőt, a 444.hu-nak adott válaszukban le is szögezik:

"Az önkormányzatoknak nem feladatuk vizsgálni a közbeszerzésekre jelentkező cégeknek sem a tulajdonosi szerkezetét, sem referenciáik valóságtartalmát."

Egy rejtélyes üzletember és különös összefonódások

A beruházás hátterében feltűnik egy Borzován János nevű vállalkozó is, aki 2007 és 2014 között a már említett BAU R.S.I. igazgatója volt, és egy bírósági perben lejátszott felvétel tanúsága szerint a Józsefvárosban is komoly kapcsolatokkal rendelkezik.

Ezeket az önkormányzat ugyan nagyvonalúan elhessegette magától, de számos közvetett bizonyíték van arra, hogy a vállalkozó nem csak a helikopterrel furikázó Rogán Antal egykori hűbérbirtokának számító V. kerületben rendelkezik erős politikai hátszéllel.

A 444.hu információiból ugyanis kiderül, hogy Kocsis Máté "udvariassági szinten" ismeri az üzletembert, ám állítólag csak úgy, "ahogy a kerületben dolgozó más befektetőket is". Ez azért is érdekes, mert Borzován a Direkt36-nak határozottan tagadta, hogy ő, vagy a cégei befektetési tevékenységet végeztek volna.

Borzován ugyanakkor egy másik, még 2006-os józsefvárosi ingatlanügyben, a Hunyady-palota körüli visszásságokban is előkerült. Szintén az említett felvételeken utalást tett arra, hogy neki is köze van a zavaros hátterű, politikai viharokat is kavart eladáshoz.