Helsinki bizottság: "A gyűlések általános tilalma egyértelmű túlkapás"

Helsinki bizottság: "A gyűlések általános tilalma egyértelmű túlkapás"

A Helsinki Bizottság a gyülekezési jog korlátozásával kapcsolatos álláspontját közölte a 444-en

Megállapították:

"a gyűlések általános tilalma egyértelmű túlkapás. Egyszerre téves és súlyosan jogsértő döntés".

A jogvédők szerint azért téves, mert a rendőrségnek már a gyülekezési törvény alapján is megvan minden eszköze arra, hogy a gyűlések biztonságos megtartásáról gondoskodjék. A bejelentési eljárás során a szervezővel egyeztetve rögzítheti azokat a feltételeket, amelyek betartása mellett a gyűlés biztonságosan megtartható és később figyelemmel kísérheti azok megtartását.

"Végső soron, ha a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a gyűlést nem lehet biztonságos körülmények között megtartani, egyedi tiltó határozatot is hozhat"

- írták. 

Másrészt a Bizottság szerint azért jogsértő, mert diszkriminatív:

"mindaddig, amíg a vallásszabadság szabad gyakorlása érdekében lehet misére járni, amíg kegyeleti jogokat ötvenfős temetésen lehet gyakorolni vagy lehet mérkőzéseket tartani (ami még zárt kapuk mögött is legalább százfős rendezvényt jelent), addig a legfontosabb politikai szabadságjogok gyakorlását is biztosítani kell".

Szerintük a jogsérelmet súlyosbítja, hogy a kormány a tüntetések szervezőit akár 1 000 000 Ft, résztvevőit pedig akár 500 000 Ft bírsággal sújthatja - ugyanazon a napon előbbieket akár több alkalommal is. Egy tízfős gyűlés így legalább 5 500 000 Ft-ba kerül. Holott a politikai szabadságjogok gyakorlása nem luxuscikk, hanem mindenkit megillető alapjog – járvány idején is.