Kissinger: Putyin bukása „megkönnyítené a tárgyalásokat”, de nem szabad, hogy ez legyen a cél

Kissinger: Putyin bukása „megkönnyítené a tárgyalásokat”, de nem szabad, hogy ez legyen a cél

Henry Kissinger véleménye szerint nem szabad az orosz-ukrán háborúnak csak azért folytatódnia, mert a nyugati hatalmak ezzel úgy vélik, meg lehet dönteni Vlagyimir Putyin kormányát, szerinte ennek ugyanis az orosz elnök népszerűtlensége ellenére nincs támogatottsága. A volt amerikai nagykövet szerint

„megkönnyítené a tárgyalásokat”, ha Putyin megbukna, de nem szabad, hogy ez legyen a cél

– fejtette ki a diplomata német Stern magazinnak adott interjújában.

Egy nap vége lesz ennek a háborúnak. A háború után Ukrajna és Oroszország kapcsolatát újra kell definiálni. Európa és Oroszország kapcsolatát is újra kell definiálni, mert Oroszország továbbra is fontos része lesz a nemzetközi kapcsolatoknak

– vetítette előre a Portfolio.hu szerint Kissinger a német lapnak.

Kissinger úgy véli, nem szabad Oroszország destabilizálódásának, szétesésének drukkolni, mivel ennek kaotikus következményei lennének a Közel-Kelet és Közép-Ázsia stabilitására nézve.

Az egykori amerikai külügyminiszter ugyanakkor azt is leszögezte, hogy nem szabad engedni és behódolni Oroszország nukleáris fegyverekkel való zsarolásának, noha úgy látja:

Nagyon törékeny helyzetet eredményez, ha két nukleáris hatalom vív küzdelmet egy nem nukleáris hatalom területéért.

Henry Kissinger szerint Putyin nem fogja átlépni azt a nukleáris status quot, ami fennáll a második világháború óta, de nem is szabad Oroszországgal olyan megállapodást kötni, amit csak a nukleáris fegyvereivel való zsarolással ér el.

Kissinger szerint Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak

Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezéséhez - szorgalmazta Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon. 

Emlékezetes, a neves diplomata már bő egy hónapja is megszólalt a háború ügyében a davosi Világgazdasági Fórumon, ahol arról beszélt, hogy szerinte Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak, hogy befejeződhessenek a harcok.