Hihetetlen! Huszonkét évi fogság után „csak úgy” elengedtek egy ellenzéki politikust

A Reuters hírügynökség szerint a meglepő fordulat a közép-ázsiai országban a legtöbb időt rácsok mögött töltött politikai fogoly sorsában Savkat Mirzijojev ideiglenes elnök kedvező megítélésének célját szolgálhatja. Mirzijojev ugyanis maga is indul az elnökválasztáson.  A 72 éves Szamandar Kukanovot 1994-ben ítélték húsz év börtönbüntetésre sikkasztás vádjával. A volt parlamenti képviselő ellen azután indult eljárás, hogy nyíltan bírálni kezdte Iszlam Karimov néhai elnököt. 

Iszlam Karimov idén szeptemberben hunyt el. A vaskezű, tekintélyelvű kormányzást folytató államfő majdnem 27 évig uralta a 32 milliós Üzbegisztánt. Kukanov büntetését további két évvel meghosszabbították 2014-ben, mert állítólag megsértette a börtön előírásait.

A politikai fogoly rokonai arra számítottak, hogy Kukanov idén októberben szabadul. A szabadon engedéséről érkező hír helyett azonban arról tájékoztatták a hozzátartozókat, hogy az ellenzéki politikus büntetését még három évvel meghosszabbították, mert megsértette a börtönszabályzatot.  Szerdán viszont meglepetésszerűen kiengedték a börtönből. Erről az Ezgulik jogvédő csoport tájékoztatta a családot. Sem a hatóságok, sem a család nem volt elérhető független érdeklődők számára. 

A Reuters rámutatott, hogy várhatóan Mirzijojev ideiglenes elnök - aki egyben az ország kormányfője 2003 óta - nyeri meg a közelgő elnökválasztást, s bár már több, kevésbé ismert politikai foglyot is kegyelemben részesített, szakértők szerint az elnökválasztás után nem lesz jelentősebb változás az erősen korlátozott üzbég politikai életben.