Hihetetlenül sok idős embert vernek át az "unokázós" trükkel

Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság által összesített adatok szerint tavaly 950 ilyen ügyben indult büntetőeljárás, ezek közül a bűncselekmény 354 esetben befejezett, 596 esetben pedig kísérleti szakban maradt.

A sértettek rendszerint 70 év felettiek, őket este vagy éjjel, a vezetékes telefonjukon hívják fel. A főügyész közölte, rendszerint más telefonál, mint aki nem sokkal később átveszi a kicsalt összeget, ami tudatos előkészületre, szervezett elkövetésre utal.

Hozzátette, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőinek felderítése rendkívül nehéz, sokszor nem vezet eredményre: a fővárosban 2015-ben indult büntetőeljárások fenti, csaknem ezres nagyságrendű számához képest tavaly az ilyen ügyekben alig több mint harminc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség. Az elkövetőkkel szemben vádemelés, gyorsított eljárásban bíróság elé állítás pedig a múlt évben csak néhány ügyben történt.

Mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség felhívta elsősorban az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen telefonhívások esetén gyanakodjanak, azonnal ellenőrizzék azok valóságtartalmát, hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítsék a rendőrséget.

Íme egy másik példa az átverésekre, hallgassák meg az Alfahír által korábban bemutatott hangfelvételt a trükkös csalóról: