Hosszú viták után lett izraeli kormány

Majdnem két hónappal a választások után, a kneszetben tartott viharos plenáris ülésen mutatta be Netanjahu az új kabinetet. 

Majdnem két hónappal a választások után, csütörtök este a kneszetben tartott viharos plenáris ülésen Benjámin Netanjahu miniszterelnök bemutatta negyedik, Izrael történetének harmincnegyedik kormányát.
 
Az ülés kezdetén a kneszet elnöke kivezettette az Arab Lista több képviselőjét, akik belekiabáltak Netanjahu programbeszédébe, hogy nem hiszik el szavait, amikor az új kormány békevágyáról és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséről szóló terveiről beszélt. 
 
Válaszul az arab párt összes képviselője elhagyta a termet, majd Netanjahu ismertette új kormánya névsorát, miután csütörtökön saját jobbközép Likud pártja politikusai között is szétosztotta a koalíciós partnerekkel létrejött alkuk után megmaradt, még rendelkezésére álló miniszteri tárcákat az ország történetének leghosszabb kormányalakítási időszaka után.

Alkuk, egyezkedések az utolsó napig

Noha Netanjahu pártja erőteljes választási győzelme után azt ígérte, hogy két-három héten belül létrehozza új „jobboldali-vallásos” koalícióját, de a kabinet megalakítása a március tizenhetedikei választások után a koalíciós tárgyalások elhúzódása miatt mégis szokatlanul hosszú ideig tartott.
 
Kormánya így is csak egyfős többséggel rendelkezik a kneszetben, amelyben a százhúszból mindössze hatvanegy honatya állt a koalíció mögé: a Likud, a centrista Kulánu (Mindannyian), a jobboldali Bájt Hajehudi, az askenázi ultra ortodox Tóra Zsidósága párt, a keleti, arab országokból származó zsidók ultraortodox Sasz pártjának politikusai. 
 
A Likud párton belüli egyezkedés sem bizonyult egyszerűnek, mert a kormányfő a szűk többség miatt saját pártjában sem hagyhatott sértődött politikust, hiszen később esetleg egy sorsdöntő szavazáson távolmaradásával a koalíció bármely tagja akár meg is buktathatja a kormányt.
 
Az utolsó napok Likudon belüli egyezkedései azt eredményezték, hogy Juvál Steinic energia és infrastrukturális ügyekkel foglalkozó miniszter lett, s megkapta mellé az atomenergia-ügyi bizottságot, megtartja az iráni atomügyeket és biztonságpolitikai kabinetbeli pozícióját is. Jiszráel Kac az új kormányban is megőrzi közlekedési tárcáját, e mellé övé lett a hírszerzést és ezentúl tagja lehet majd a szűkebb és különösen fontos biztonsági kabinetnek.

Netanjahu és a többiek

Benjámin Netanjahu magánál tartotta a külügyi, az egészségügyi és a kommunikációs tárcát, de Ofir Akunisz foglalkozik majd a kommunikáció kérdéseivel tárca nélküli miniszterként. Móse Jaalon látja el továbbra is a védelmi miniszter feladatait, Hájim Kac népjóléti és szociális miniszter, Beni Begin pedig tárca nélküli miniszter lett.
 
Zeev Elkin az új bevándorlók befogadásáért, s mellette a stratégiai ügyekért felel, Miri Regev lesz a kulturális és sport minisztérium, és Dani Danon a tudományügyi miniszter. Jarív Leviné lesz a turisztikai tárca, Szilván Salom pedig a belügyi tárcát és a miniszterelnök-helyettesi pozíciót kapta. Gila Gamliel a nemek és a kisebbségek egyenlőségéért felel, és a párt belső választásain legjobban szereplő Gilád Erdán meglepetésre nem lesz miniszter.
 
A koalíciós megállapodások értelmében a Kulánut vezető Móse Kahloné lesz a pénzügyminiszteri tárca, s a párté még az építési tárca is, amelyet Joáv Galant kapott és a környezetvédelmi, amelyet Avi Gabaj tölt be. A Tóra Zsidósága nevű vallásos párt kapta az egészségügyi miniszter-helyettesi hivatalt és vele a tárca ügyeit, a keleti vallásos Saszhoz tartozó Arije Derié a gazdasági, a Negev – sivatag és a Galileai-hegység fejlesztéséért felelős minisztériumot vezeti, s Dávid Azulajé lett a vallásügyi tárca. A Bájt Hajehudi az igazságügyi tárcát Ajelet Sakednek, az oktatásit a pártelnök Naftali Bennetnek, a mezőgazdaságit pedig az eddigi lakásügyi miniszter Uri Arielnek adta.

Hazugságok árán szerzett győzelem?

A kormányt bemutató viharos plenáris ülésen nyoma sem volt az ilyenkor Izraelben megszokott ünnepélyes hangulatnak, amikor a családtagok jelenlétében gratulálnak az új kormány tagjainak. A balközép Cionista Tábor és a parlamenti ellenzéket vezető Jichák Hercog élesen bírálta az új kormányt, azt mondta, hogy a kormányfő hazugságok árán szerezte meg győzelmét, s egyetlen célja székének megőrzése volt. Netanjahu cirkuszának nevezte az kormányt, és kizárta annak lehetőségét, hogy valaha is csatlakozzon ehhez a kabinethez, hogy azt nemzeti egységkormánnyá bővítsék.