Ön hova küldi az amerikai nagykövetet - Colleen Bellt, a profi facebookost?

Colleen Bell, a Gazdagok és szépe producere, az Egyesült Államok budapesti nagykövete ígéretet tett Barack Obama számára, hogy olyan helyekre is eljut Magyarországon, ahova egyetlen más elődje sem.

Az Amerikai Nagykövetség közösségi oldala most ez ügyben fordul magyarországi követőihez. Colleen Bell, úgy látszik tanácstalan, ezért azt kérdezi, hogy hova menjen, mit látogasson, vagy mit kóstoljon meg? A diplomata azt mondta, hogy a javaslatok lehetnek komolyak, viccesek, inspirálóak, szokatlanok. Szegedi vagy bajai halászlé? Ózdi krumplis tészta, szabolcsi pálinka, kecskeméti koccintós kannás bor? Fröccs a józsefvárosi Népszínház utcában? Neki mindegy, ahova tud, vagy ahova kedve van, oda elmegy, majd posztol minderről.

A kampányt abból az alkalomból kezdte meg a nagykövetasszony, hogy az „US Embassy Budapest” kedvelőinek a száma átlépte a 30 000 főt. A Facebook-oldal növekedési üteme csaknem kétszáz százalékos, meredeken felfele ível.

USA nagykövetség népszerűsége - a közösségi marketing tanácsadó szerint profi munka

Lévai Richárd, közösségi marketing tanácsadó az alfahir.hu számára elmondta, hogy a legutóbbi nagy népszerűségugrást a napokban, tegnapról mára könyvelte el a nagykövetség oldala, javarészt a megosztott videoüzenetnek köszönhetően. Elképzelhető, hogy ehhez a kampányhoz hirdetési büdzsét is csatoltak, ezt azonban kívülről nem lehet megállapítani. A szakember szerint az amerikai diplomáciai képviselet kezdetek óta profin kezeli a közösségi médiát, hiszen már az előző nagykövet is egy videoüzenettel érkezett Magyarországra, ahogy Colleen Bell is. Ugyanakkor sokat segít az „US Embassy Budapest” népszerűségének az is, hogy a nagykövetség munkatársai rendszeresen karakteres nyilatkozatokat tesznek, melyeknek nagy a sajtóvisszhangja.

Az orosz nagykövetség ezzel szemben azért nem került a média és a közösségi média érdeklődésének a kereszttűzébe, mert a képviselet tevékenysége a klasszikus tevékenységekre (pl. vízumok kiállítása) korlátozódik.

A Bors egyébként ma számolt be arról, hogy vasárnap este Orbán Viktor, az amúgy republikánus Arnold Schwarzenegger és a demokratapárti Colleen Bell közös vacsorán vett részt az amerikai-magyar Andy Vajna házi mulatságán. Havasi Bertalan is megerősítette az Index.hu számára, hogy a miniszterelnök részt vett a hollywoodi kollégák találkozásán. A nagykövetasszony pörköltet evett, a miniszterelnök pedig fogyókúrázott.

Egyébként Orbán és az amerikai nagykövetasszony eddig nem találkozott hivatalosan, pedig adhatnának egymásnak például Facebook-tippeket.