Hrivnya, rubel és dollár Donyeckben

Luganszkban és Donyeckben hármas pénzrendszert vezetnek be, hivatalosan használható az ukrán, az orosz és az amerikai fizetőeszköz.

A két népköztársaság vezetése már február végén határozatot fogadott el az átállásról a több pénznemű rendszerre. Igor Plotnyickij, Luganszk vezetője a Luhansk Information Centernek azt mondta, olyan pénzrendszerről van szó, amelyben a kisebb pénzügyi műveleteket hrivnyában és rubelben, a nagyobbakat pedig dollárban végzik. Megjegyezte, hogy rubelalapú gazdaságot szeretnének, ahogy a felmérések szerint a lakosság nagy része is, de egyelőre túl sok ukrán valuta van forgalomban. Plotnyickij korábban a folyamatosan gyengülő hrivnya és az ukrán kormány által fenntartott gazdasági blokáddal indokolta a több pénznemű rendszerről szóló döntést.
 
Donyeck részéről Denisz Pusilin is megerősítette, hogy hasonló rendszert vezetnek be, hozzátéve, hogy felmerült saját pénzeszköz kibocsátása is, de ez drága és hosszú folyamat lenne. Donyeckben az említett három valuta mellett eurót, sőt kínai jüant is elfogadnak.