Ismét jégesőre, felhőszakadásra és viharos széllökésre számíthatunk

Ismét jégesőre, felhőszakadásra és viharos széllökésre számíthatunk

Vasárnap éjfélig többfelé és több alkalommal várható zivatartevékenység - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése.

A zivatarokat átmenetileg viharos (60-70 km/h) széllökés, kisméretű jég (1 cm körül), és elsősorban felhőszakadás kísérhet: egyes zivatarcellákból rövid idő alatt 30-50, néhol akár 70-80 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék hullhat - teszik hozzá.

Országszerte erőteljes viharkárok sújtották hazánkat

A pénteki vihar miatt eddig 281 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára. A legtöbb beavatkozásra Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyékben és Budapesten volt szükség, de Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek viharkárok - közölte szombat reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Ami a hőséget illeti, a napi középhőmérséklet vasárnap már csak az ország délkeleti megyéiben érheti el a 25 fokot.

Az OMSZ tájékoztatása szerint több-kevesebb napsütés mellett országszerte erőteljes gomolyfelhő-képződés várható vasárnap estig. Délelőtt inkább a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, délután már országszerte többfelé számítani kell záporra, zivatarra, sőt felhőszakadásra, jégesőre is. Az északkeleti szél sok helyütt megélénkül, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között alakul. Késő este pedig 17 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

A reformátusok gyűjtést indítanak a baranyai jégverés károsultjai részére

Gyűjtést indít a református egyház a pénteki jégvihar baranyai károsultjainak, a rászoruló családoknak és a kárt szenvedett református közösségeknek - közölte a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának Elnöksége szombaton az MTI-vel.