Választási főpróba? Három településen tartanak ma időközit

Hódmezővásárhely mellett még két településen voksolhatnak a lakosok.

A Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz-KDNP) halála miatt kellett kiírni az időközi polgármester-választást. A megyei jogú városban hárman indulnak a posztért: a Fidesz-KDNP jelöltjeként Hegedűs Zoltán alpolgármester, Hernádi Gyula, akit az MSZP kizárt soraiból, mivel a támogatásuk nélkül indult el a polgármesteri székért, és a pártja támogatását is élvező, az ellenzéket maa mögött felsorakoztató, független Márki-Zay Péter ellen kampányolt.

A város választásra jogosult 36 818 polgára ötven szavazókörben adhatja le voksát. A napközbeni részvételi adatokról és a választás eredményéről a www.valasztas.hu oldalon is lehet majd tájékozódni, de ha nem csak az eredményekre, hanem az eseményekre is kíváncsi, a helyszínről jelentkező kollégánk tudósítását itt követheti:

Elbukja a Fidesz Lázár János birodalmát?

Időzközi polgármestert választanak a Lázár Jánoshoz köthető Hódmezővásárhely városában. A választást Almási István (Fidesz-KDNP) halála miatt kellett kiírni.A megyei jogú városban hárman indulnak a posztért: a Fidesz-KDNP jelöltjeként Hegedűs Zoltán alpolgármester, a függetlenként induló, gyakorlatilag esélytelen Hernádi Gyula és az ellenzéki pártok által támogatott Márki-Zay Péter.

A Baranya megyei Rózsafán polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, mert a képviselő-testület tavaly november végén feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért öt független jelölt indul, a négy képviselői helyre pedig 17 független jelölt pályázik. Rózsafa választási névjegyzékében 289-en szerepelnek.

A Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason az 5. számú egyéni választókerületben választanak képviselőt, a korábbi képviselő, Aradszky Lászlóné (Fidesz-KDNP) halála miatt. A posztért a Fidesz-KDNP jelöltje, a Magyar Munkáspárt jelöltje és egy független jelölt indul. A választáson 2346-an vehetnek részt. 

Solymár után Kiskunhalason is egy független jelölt indul a Fidesz jelöltjével szemben

Emlékezhetünk, hogy a solymári időközi önkormányzati képviselő választást úgy harangozta be az országos sajtó, mint az országgyűlési választások főpróbáját, pedig vár még ránk egy hétvége, ahol Hódmezővásárhely polgármesteréről és Kiskunhalas önkormányzati képviselőjéről is dönt a lakosság. Az előbbi történetet már jól ismerjük, hiszen Lázár János birodalmának fellegváráról van szó, ahol a korrupcióból kiábrándult egykori fideszes független jelölt, Márki-Zay Péter mögé sorakozott fel az ellenzék.

Vasárnapra két időközi települési nemzetiségi választást is terveztek: a Baranya megyei Vásárosdombón és a Bács-Kiskun megyei Dávodon roma nemzetiségi képviselőket választottak volna, a voksolások azonban jelöltek hiányában elmaradnak, így ezeken a településeken legközelebb csak 2019-ben lehet nemzetiségi önkormányzatot alakítani.