Így készülhetsz fel az áramszünetre és előzheted meg a bajt! (x)

Így készülhetsz fel az áramszünetre és előzheted meg a bajt! (x)

Az áramszünet szó nagy mumus minden olyan háztartásban, ahol az elektromos áramtól függünk a leginkább a világítás, a berendezések, a fűtés vagy épp az internethálózat működése miatt. Akár véletlen folytán bekövetkező, akár tervezett áramkimaradásról van szó, védekezhetünk ellene.

Az áramszünettel kapcsolatban legelőször a kellemetlenség jut eszünkbe, de egy-egy ilyen eset akár veszélyes is lehet, épp ezért lényeges, hogy felkészüljünk rá. Ha pedig már megtörtént a baj, és az elektromos rendszer javításra szorul, a Penta Elektrik feszültségkeresői segíthetnek felfedezni a hibákat. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy mik az áramkimaradás lehetséges okai, és hogyan készüljünk fel minden váratlan helyzetre.

Az áramszünet vagy -kimaradás lehetséges okai

A legtöbb esetben valamilyen természeti változás következtében történik áramkimaradás az ingatlanokban, ide tartoznak a viharok és más időjárási viszonyok. De gyakran műszaki gondok is állhatnak a háttérben, például túlterhelés, egy berendezés meghibásodása vagy karbantartási munkálatok. Akárhogy is, mindig kellemetlenül érint minket a váratlan áramkimaradás, ezért kell rá felkészülni.

Így készülj fel!

⚫ Ha van rá lehetőséged, tudd meg, mennyi ideig tart majd az áramkimaradás

⚫ A biztonság kedvéért szerezz be otthonra elemmel működtethető eszközöket (elemlámpa, fejlámpa)

⚫ Ha tudod, hogy hosszabb ideig tart majd, vagy a környéken gyakoriak az áramszünetek, érdemes beruházni egy aggregátorba

⚫ Ha átmeneti áramkimaradásról van szó, a szünetmentes tápegység (UPS) - rendszerek beszerelése jelenthet megoldást, melyek áramszünet esetén átkapcsolnak akkumulátorra

⚫ Ha teljesen szeretnél függetlenedni a külső elektromos hálózattól, akkor gondolkozz el a szigetüzemű napelemes rendszer építésén

Mit érdemes még tudni?

Ha vihar okozta a problémát, a villámlások nagy eséllyel károkat is okoztak az elektromos rendszerben, amit ki kell javítani a lehető legkorábbi alkalommal. Megelőzésképp jobb, ha szélsőséges időjárási viszonyok, zivatarok idején áramtalanítjuk a készülékeinket (tévé, kazán, router, számítógépek), vagy beszerzünk egy túlfeszültség-levezetőt.

A legtöbb esetben azonban mégiscsak a rendszeres elektromos karbantartás lehet a legjobb megoldás, mellyel már előre kiszűrhetőek a rendszer hibái, esetleges meghibásodásai, és nem válnak nagyobb gonddá.

Áramkimaradás mindig volt és lesz is, nem szabadulhatunk meg teljesen tőlük, de tehetünk annak érdekében, hogy vállalkozásunk székhelyét vagy otthonunkat, nyaralónkat ne érintse túlzottan. Ha megfelelően felkészülünk és megtesszük a lehető legtöbb óvintézkedést, nem kell majd aggódnunk sem vihar, sem karbantartás, sem valamilyen műszaki meghibásodás esetén.