Így nézne ki, ha minden birodalmi álom valóra válna a Balkánon

Balkáni kívánságműsor térképen.

Az elmúlt hónapban ismét a nemzetközi sajtó reflektorfényébe került a Balkán. A Macedónia nyugati részében kitört albán-macedón zavargások a sokadik olyan konfliktust jelentik, amelyet a Duna-Dráva vonaltól északra szinte senki sem ért igazán.

Itt van azonban egy kis mankó, amely bármilyen random balkáni balhé kapcsán előkapható, és máris tisztában leszünk azzal, hogy az adott régió melyik álombirodalom részét képezi, és így milyen szereplők kapcsolódhatnak be még a bunyóba.

A térkép még 2008 februárjában jelent meg a Le Monde Diplomatique című rangos külpolitikai folyóirat egyik cikkének mellékleteként. Ám a különböző Nagy-al kezdődő nacionalista (de leginkább soviniszta) balkáni birodalmi álmok elég időtállóak, valószínűleg nem sokat változtak az elmúlt hét esztendőben.

Ebből egyébként kiderül, hogy Macedónia a Balkán legkirályabb helye lehet, hiszen erre a régióra pályáznak a legtöbben. Tanulságos az is, hogy még a Trianon utáni maradék Magyarország egy-egy szeletére is lenne jelentkező bőven.