III. Károly új lendülettel kezdett neki háromnapos látogatásának Franciaországban

III. Károly új lendülettel kezdett neki háromnapos látogatásának Franciaországban

A francia nyugdíjreform elleni tiltakozások miatt elhalasztott állami látogatáson az uralkodó "új lendületet" adna a francia-brit barátságnak és szövetségnek.

Megkezdte III. Károly brit uralkodó szerdán háromnapos, több nagyszabású ünnepélyes eseménnyel teli állami látogatását Franciaországban, amelynek célja "új lendületet adni a francia-brit barátságnak és szövetségnek" az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése (Brexit) okozta konfliktusokat követően

- adta hírül az MTI.

Az idén megkoronázott III. Károlyt és feleségét, Kamillát a francia elnök, Emmanuel Macron és neje, Brigitte a Diadalívnél fogadta, ahol megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot.

A brit uralkodó és a francia elnök ezt követően végighajtott a Champs-Elysées sugárúton egy Citroen DS7-es kabrióban, amelyet a köztársasági gárda 136 lovasa kísért az Elysée-palotáig, ahol a két államfő négyszemközti megbeszélést tart.

Ismeretes, a brit uralkodói pár eredetileg márciusban látogatott volna Franciaországba, ám a nyugdíjreformmal szembeni, időnként erőszakba torkolló utcai megmozdulások miatt elhalasztották útjukat. Hiába tiltakoztak a franciák a korhatár 62-ről 64 évre történő emelése ellen, Macron márciusban rögzítette, hogy nem enged, és az elnök úgy vélte, a vitatott nyugdíjreformnak az év végéig hatályba kell lépnie.

(Címlapkép: Az állami látogatáson Franciaországban tartózkodó III. Károly brit király és Emmanuel Macron francia elnök a párizsi diadalívnél tartott emlékünnepségen 2023. szeptember 20-án. MTI/EPA pool/Yoan Valat)