Íme az ISIS főhóhéra - a személyes bosszúja lehetett a párizsi vérengzés

Salim Benghalemet az Iszlám Állam egyik főhóhérának tartják. A hatóságok mindent bevetnek, hogy megtalálják, egy támadás alkalmával meg is akarták ölni, de nem jártak sikerrel.

Egyre több helyen írják, hogy a párizsi merénylet értelmi szerzője nem más, mint Salim Benghalem.
 
A férfi 35 éves, francia állampolgár, Párizs külvárosában nőtt fel. 2001-ben egy elszámolási vitát gyilkossággal zárt le, amiért 11 év börtönre ítélték 2007-ben. Itt ismerkedett meg a Mohamed El-Ayouni nevű veterán terroristával, aki beszervezte őt. A terrorista ismerte a Charlie Hebdo-támadást elkövető fivéreket is, ekkor került velük kapcsolatba Benghalem is. A börtönből már 2010-ben szabadult, ezt követően a két testvérrel együtt indult Jemenbe az Al-Kaida kiképzésére.
 
Azóta már ő az Iszlám Állam egyik stratégája, aki kifejezetten Franciaországra szakosodott. Ő állt a Charlie Hebdo elleni merénylet mögött, ahogy ő eszelhette ki a brüsszeli Zsidó Múzeum elleni támadást is.
 
Hozzá kötnek több közel-keleti támadást is, több nyugati segélymunkás és újságíró elrablása és kivégzése mögött is ő áll.
 
Benghalem az, aki francia állampolgárokat képez ki terrorcselekmények végrehajtására. Két évvel ezelőtt megsebesült a lába, azóta csak szervezéssel foglalkozik.
 
A francia hatóságok már hónapokkal ezelőtt azonosították, Franciaország szíriai hadműveleteinek egyik fő célja pedig az volt, hogy végezzenek vele.
 
Október 8-án a rakkai bombázás alkalmával is őt akarták megölni, mert a titkosszolgálatok szerint a helyszínen kellett volna lennie, ám nem jártak sikerrel, a terrorista túlélte a támadást.
 
Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy ő szervezte meg a november 13-i véres merényletet is, melynek során a támadók közül állítólag többen is azt mondták, hogy Franciaország szíriai hadműveletei miatt követik el a vérengzést.
 
Nem kizárható tehát, hogy Salim Benghalem személyes bosszújának esett áldozatul több mint száz ember.