India és Pakisztán miniszterelnöke gondolt egyet és leült teázni – pár napja ősellenségek voltak

Váratlan pakisztáni megállót iktatott be külföldi programjába Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken.

A látogatásra Modi alig néhány órával korábban jelentkezett be. Személyében több mint egy évtized után először járt indiai kormányfő a rivális országban, s a hirtelen ötletből megvalósított találkozó megfigyelőkben azt a reményt keltette, hogy a két ázsiai atomhatalom viszonyában 65 évi ellenségeskedés és három háború után végre érdemi javulás állhat be.

A pakisztáni állami televízió élő adásban közvetítette, amint Sarif megöleli Modit, miután annak repülőgépe leszállt a keleti Lahor város repülőterén, ahonnan a két politikust egy helikopter vitte Sarif közeli családi birtokára.
Az indiai kormányfő oroszországi látogatásáról hazatérőben Kabulban tett péntek délelőtt villámlátogatást, ahol az afgán parlament indiai segítséggel megépített új épületegyüttesét avatta fel, és innen telefonált rá Sarifra, hogy üdvözölje őt születésnapja alkalmából. Egyúttal megkérdezte, nem állhatna-e meg hazafelé úton Pakisztánban, Sarif azt válaszolta:

"Jöjjön, kérem, és legyen a vendégünk. Jöjjön és teázzon velem."

Sarif a 66. születésnapját ünnepelte. Modi és Sarif másfél órán át tárgyaltak egymással a pakisztáni kormány több tagjának társaságában, és közösen töltöttek el egy kora esti étkezést, mielőtt az indiai vezető hazautazott volna. Az indiai és a pakisztáni kormányfő a párizsi klímacsúcs alkalmával egy rövid beszélgetéssel újította fel a két ország magas rangú találkozóinak sorát, hogy enyhítsenek a két rivális ázsiai atomhatalom között évtizedekre visszanyúló bizalmatlanságon. India és Pakisztán egyaránt 1947-ben, a gyarmati Brit-India felbomlásakor született, és ellentéteik mögött területi viták mellett nem utolsó sorban a hindu és az iszlám nacionalizmus húzódik meg.