Inog a "kettős játékot" játszó fideszes polgármester széke Csepregen

A képviselők bizalmatlanok a város anyagi helyzetét titkoló Vlasich Krisztiánnal szemben.

A folyamatos titkolózás miatt május 12-én a testület négy tagja bizalmatlansági indítványt akart benyújtani Vlasich ellen, ám a polgármester pár perc elteltével egyszerűen berekesztette az egyébként több, fontos pénzügyi kérdésről, többek között fejlesztési pályázatokról szóló ülést, majd viharos gyorsasággal távozott.

Forrásunk szerint ez nem az első eset volt, hogy a szóba került a közös munka felfüggesztése. 2015-ben a testület egyszer már beterjesztett egy hasonló jellegű indítványt, miután akkor sem kaptak kellő tájékoztatást a város anyagi helyzetéről, a pályázatok állásáról, azok pontos tartalmáról, illetve az éppen aktuális beruházások és fejlesztések pénzügyi hátteréről. Ezeket a képviselők csak nagy vonalakban ismerhették, konkrét információkhoz azonban nem nyerhettek hozzáférést.

Sötétben hagyva

"Nagyon sokszor

kész tények elé állítottak minket"

- tudtuk meg az Alfahírnek nyilatkozó képviselő-testületi tagtól.

"Az a problémánk, hogy nem kapunk információt, egyszerűen ellehetetlenítik a képviselői munkánkat, a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság nem kapja meg a működéséhez szükséges részleteket"

- mondta forrásunk.

Nem példa nélküli

A településen nem először vett botrányos fordulatot az önkormányzati döntéshozatal. Február 24-én odáig fajultak az ellentétek, hogy nem tudták elfogadni az idei költségvetést, ugyanis Vlasich Krisztián nem bocsájtotta szavazásra a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság által készített előterjesztést, ezért négy képviselő kivonult az ülésről, ami így határozatképtelen lett.

A fideszes városvezető és a testület részéről egyaránt fokozódott a feszültség és fogyott a bizalom, ám egy informális megbeszélést követően még sikerült a szokott mederbe visszaterelni az önkormányzati munkát. A költségvetést, kompromisszumokkal ugyan, de szintén sikerült elfogadni:

"Intézményi és civil oldalról is sikerült biztosítani a település működését, ugyanakkor a fejlesztéseket sem akadályoztuk, sőt, ezeket mi is szeretnénk tovább vinni"

- nyilatkozta forrásunk.

Ám a tegnapi nap elfogyott a türelem. Az ülésen jelentős fejlesztési pályázatokról is dönteni kellett volna, ám a spontán módon, egyénileg benyújtott bizalmatlansági indítvány hamar pontot tett a folyamat végére.

Pedig forrásunk szerint a testület konstruktívan áll az önkormányzati munkához, hiszen "mindannyian elkötelezettek" Csepreg fejlődése és gyarapodása iránt. A város anyagi lehetőségeinek pontos háttere is azért érdekli őket, mert fontosnak tartják a helyi vállalkozók anyagi támogatását, amihez viszont szükséges lenne a Vlasich Krisztián által állítólag visszatartott információkra:

"Nehéz helyzetben vagyunk, hiszen nem tudjuk, mennyi az önerőnk, beérkeztek-e időre a helyi adóbevételek. A másik részről pedig olyan leveleket kapnak az intézményi vezetők, miszerint pénzügyi nehézségei vannak a városnak - holott ez nem látszik - ezért elmaradnak a bérfizetések és a közüzemi számlák kifizetései."

Forrásunk hozzátette:

"Kettős játék folyik. Most már teljes a bizalmatlanság a polgármester úr iránt, ami csak tovább fog mélyülni, és hosszú távon így nem lehet együtt dolgozni."