Iráni-szíriai megállapodások születtek

Egy héten belül ez már a harmadik magasrangú iráni delegáció Szíriában.

Az iráni küldöttséget Ali Akbar Velajati volt külügyminiszter, Ali Hamenei ajatolláh egyik legfőbb tanácsadója vezette. Hamenei az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője, az övé az utolsó szó Irán stratégiai döntéseiben.

Velajati a szíriai állami televízió tudósítása szerint Bassár el-Aszad szíriai államfővel is találkozott kedden. Aszad a látogatás után "a terrorizmus elleni harc legfőbb támogatójának" nevezte Teheránt. Az elnök ugyanakkor élesen bírálta Szaúd-Arábiát és Törökországot, amelyek szerinte a "legaljasabb bűncselekményeket követik el a szíriai nép ellen és a terroristákat támogatják".

Az egykori iráni külügyminiszter üdvözölte a Damaszkusz és Teherán közti "stratégiai kapcsolatokat", s kijelentette, akármi is történik, országa a jövőben is Szíria mellett fog állni.

Egy héten belül már a harmadik magas rangú iráni illetékes látogatott Szíriába. Szakértők szerint a perzsa állam ezzel azt az üzenetet akarja küldeni, hogy a továbbiakban is támogatni kívánja szövetségesét, Bassár el-Aszadot.

A 2011. március 15-én kezdődött szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 220 ezret.