A vártnál kevesebb az iskolaőr

A vártnál kevesebb az iskolaőr

Valójában nem jelentkeztek annyian, akikből megfelelően le lehetne szűrni azokat az embereket, akik alkalmasok lennének erre a feladatra.

Így értékelte Kunhalmi Ágnes (MSZP) az ATV-ben, hogy a rendőrség tájékoztatása szerint még mindig nincs elég iskolaőr.

A rendőrség arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy az állomány feltöltöttsége jelenleg 88 százalékos.

Jelenleg még csak önkéntes alapon, de ismerjük a rendszert. Tehát ha nem jelentkeznek elegen, akkor lehet, hogy utasításból ezt el kell vállalni a hivatásos állományúnak is

- nyilatkozta az ATV-nek Dávid Tibor, a Független Rendőrszakszervezet főtitkár-helyettese.

Ezt egyébként egy módosítás nyomán már a rendőrségi törvény is előírja. A jogszabály kimondja, hogy a rendőrüket négy hónapra a beleegyezésük nélkül átvezényelhetnek másik egységhez. A plusz feladatokat viszont az ott maradt állomány kénytelen átvenni. Ander Balázs a Jobbik országgyűlési képviselője szerint ezzel gyengülhet a közbiztonság, a rendőrség hatékonysága.

Ha a rendőrök el lesznek vezényelve, akkor számolhatunk azzal, hogy azok a problémák amelyek más helyeken tapasztalhatók és mondjuk úgy, hogy joggal borzolják a társadalom kedélyeit, csak növekedni fognak

- mondta Ander Balázs.

Az iskolaőrök fizetése egyébként csaknem olyan alacsony mint a rendőröké. Pest megyében és Budapesten bruttó 230 ezer forintos, vidéken bruttó 220 ezer forintos fizetést ígértek nekik, plusz évi bruttó 200 ezer forint értékben cafetériát, és egyenruhát.

Az ORFK adatai szerint jelenleg 525 intézményi és tartalék iskolaőr dolgozik munkavállalóként a rendőrség állományában. Az egészségügyi, fizikai alkalmassági és pszichológiai tesztek után mindössze egy hónapig tartó képzés után kezdhették meg a munkát szeptemberben. 

Az iskolaőröknek egyébként idén március végéig több mint 300-szor kellett intézkedniük, és négyszer támadtak rájuk.