Ismét emelte a minimálbért a kormány, legalábbis Romániában

Ismét emelte a minimálbért a kormány, legalábbis Romániában

Végre valami jó hír is jut mára a román állampolgároknak. Bruttó 290 ezer forintnak felel meg az ottani minimálbér, míg idehaza csak 266 800 forint, 8 százalékkal kevesebb.

A Marcel Ciolacu vezette román kormány 12 százalékkal megemelte a minimálbért csütörtöki ülésén - írja az Agerpres.

Az MTI beszámolója alapján a július 1-jén hatályba lépő rendelet értelmében

a romániai országos bruttó minimálbér a jelenlegi 3300 lej (kb. 259 ezer forint) helyett 3700 lej (mintegy 290 ezer forint) lesz. A minimálbér tényleg számító nettó összege 2363 lejre nő.

Jellemző különbség, hogy

idehaza csak 266 800 forintra rúg a bruttó minimálbér összege, ami 8 százalékkal kevesebbet jelent.

Fél év alatt ez már a második minimálbér-emelés Romániában. A korábbira január 1-jén került sor, amikor a juttatás összege 3000 lejről 3300-ra nőtt.

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint a bukaresti munkaügyi minisztérium közlése szerint.

Az üzleti élet képviselői korábban több alkalommal kritizálták a Ciolacu-kabinetet, amiért hat hónap alatt 23 százalékkal növelték a bruttó minimálbér értékét.

Radu Burnete, a 2000 vállalatot tömörítő Concordia munkáltói érdekvédelmi szövetség elnöke szerint az erőltetett iramú bérfejlesztés miatti többletköltségek jelentkezi fognak az árakban. Burnete azzal is vádolta a kormányt, hogy nem folytatott érdemi konzultációt a munkáltatókkal.

Florin Jianu, a kis- és középvállalkozásokat tömörítő CNIPMMR elnöke támogatást kért a kormánytól a minimálbér emelése miatt leginkább érintett ágazatok számára, valamint azt, hogy csökkentse a béreket terhelő adókat.

(Címlapkép: Unsplash.com)