Iszlamista terror a magyar határtól 200 km-re

Allah Akbar (Allah a leghatalmasabb) kiáltással megtámadott egy rendőrőrsöt egy fegyveres férfi hétfőn Bosznia-Hercegovina északkeleti részén. 

Aleksandra Simojlovic bosnyák rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy a támadó este 7 óra körül berontott a Srebrenicához közeli Zvornik városban lévő állomásra és lövöldözni kezdett. A merényletben egy rendőr életét vesztette, kettő megsebesült.
 
A biztonsági erők végül lelőtték a támadót, akinek a kiléte egyelőre ismeretlen. A Délhír úgy tudja, feltételezik róla,  hogy az iszlám szélsőséges, vahabita irányzatához tartozott. A rendőrség lezárta a teljes városrészt, a tett helyszínét puskával felszerelt egyenruhások biztosítják.
 
A 3,8 milliós balkáni országban az alapvetően mérsékelt muzulmánok alkotják a legnagyobb közösséget, arányuk 40 százalék. A lakosság többi részét az ortodox keresztény szerbek és a katolikus horvátok teszik ki. Bár a muszlim lakosságnak csak elenyésző hányada nevezhető szélsőségesnek, szakértők szerint eddig mintegy kétszáz boszniai állampolgár utazott Szíriába az ottani polgárháború 2011-es kitörése óta, hogy csatlakozzon az iszlamista erőkhöz.
 
Zvornik a véres polgárháború után bosnyák-horvát és szerb területekre felosztott ország szerb részében van. A magyar határtól mintegy 230 kilométerre fekszik.