Iszonyat: először végzett a testvéreivel, majd az iskolában gyilkolt az ámokfutó

Egy elszegényedett kanadai bennszülött közösségben történt az eset, amely jól példázza Kanada két arcát.

"Ez minden szülő legrosszabb rémálma"

- sóhajtott fel sajtótájékoztatóján Justin Trudeau kanadai kormányfő, aki megerősítette, hogy a támadót elfogták, a hatóságok urai a helyzetnek.

A Saskatchewan államban lévő 3000 lakosú elszegényedett kisvárost, La Loche-t jellemzően kanadai őslakosok lakják, a megtámadott középiskolába is többnyire az ő gyerekeik járnak.

"Szavakkal nem tudom kifejezni, mennyire megráztak és elszomorítottak a mai nap rémséges eseményei"

- húzta alá közleményében Brad Ward, Saskatchewan állam miniszterelnöke.

Egy tanú azt mondta, legalább hat lövést hallott.

"Kirohantam az épületből. Mindenki sikoltozott. Legalább hat vagy hét lövést hallottam, mielőtt kijutottam az épületből, aztán azt hiszem, még egyet"

- mondta el a kanadai televíziónak az iskola egyik diákja, Noel Desjarlais.

Az iskola

Kevin Janvier, a város polgármestere azonban sokkal letaglózóbb nyilatkozatot adott az Associated Pressnek, ugyanis felidézte, hogy

Marie, a 23 éves tanárként dolgozó lánya szintén az áldozatok között van. Az újságírók tőle tudták meg azt is, hogy a gyilkos először a családi házban végzett a két testvérével.

A tizenéves elkövető ezután indult az iskolába, ahol a fiatal pedagóguson kívül az egyik asszisztensnek is kioltotta az életét.

Az iskola épületét lezárták. Az intézmény az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetben tudatta, hogy az iskola mindaddig zárva marad, míg a rendőrök nem rendezik a helyzetet. Az iskola azt kérte, hogy senki ne próbáljon meg bejutni az épületbe, mindenki maradjon távol.

2014-ben az iskola egyik tanára az intézményben terjedő erőszakra panaszkodott. Elmondta, hogy egyik diákja meg akarta szúrni, majd miután letöltötte tízhónapos büntetését, visszakerült ugyanabba az osztályba, egy másik diák pedig az otthonában támadta meg. Sajnálatos módon, bár Kanada szereti magát liberális és nyitott államként bemutatni az országot, az őslakosokkal szemben ezek a szólamok nem érvényesülnek.