Izmosodik a villanyhajtás? 60 ezer felett jár az elektromos autók száma idehaza

Izmosodik a villanyhajtás? 60 ezer felett jár az elektromos autók száma idehaza

A tisztán elektromos vagy villanyautók darabszáma meglódult szeptemberben az Energiaügyi Minisztérium közlése nyomán.

A kizárólag elektromos hajtású járművek a teherautókkal, vontatókkal és buszokkal együtt már idén júliusban elérték 60 ezres határt. Az egyéb járműkategóriákat is beleértve a teljes klímabarát flotta már közel 65 ezer darabos - írta az Energiaügyi Minisztérium.

Ez pedig az évtized elejéhez képest már több mint nyolcszoros bővülést jelent

- tette hozzá a Lantos Csaba-féle tárca, megjegyezve, szeptemberben 2072 tisztán elektromos gépjárművet szereltek fel zöld rendszámmal hazánkban.

A 2024 júliusival darabra megegyező adat minden idők második legjobbja az idén márciusi rekord (2108) mögött. Az első három negyedévben több mint 16 ezer zöldautó állt munkába Magyarországon, minden negyedik tehát 2024-ben kapott világoszöld hatósági jelzést.

Az idei január-szeptemberi gyarapodás már most nagyobb, mint amekkora a tavalyi egész éves volt.

A közlés szerint a kormány a futó programokban közel 60 milliárd forint pályázati támogatással ösztönzi az elektromobilitás további térnyerését.

A vállalatok járművenként 2,8 és 4 millió forint közti támogatást kaphatnak tisztán elektromos gépkocsik, azaz személyautók, kisteherautók és kisbuszok beszerzéséhez. A cégek eddig közel 4600 jármű megvásárlásához igényeltek összesen 17,8 milliárd forintot. Az igényelt támogatások mintegy tizedét már ki is fizették 417 projektre. A 30 milliárdos keretösszegből jövő tavaszig juthatnak állami hozzájáruláshoz a vállalkozások.

Azt ígérték, november elején indul a vidéki elektromos töltőhálózat fehér foltjainak lefedését célzó 28 milliárd forintos keretösszegű kiírás. A kapcsolódó technikai felhíváson már a jövő héttől jelezhetik a projektgazdák, hogy a kevésbé ellátott járások melyik településén létesítenének korszerű töltőállomást.

(Címlapkép: Unsplash)