Izrael folytatja a harcot a Gázai övezetben és az északi határnál

Izrael folytatja a harcot a Gázai övezetben és az északi határnál

Eddig 189 izraeli katona esett el a gázai szárazföldi hadműveletben október 7-e óta.

Izrael tovább harcol a Gázai övezetben és az északi határnál, újabb Izraelre irányzott rakétákat találtak, és elesett egy katona - jelentette a katonai szóvivő kedden, a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet támadását követő háború 102. napján.

A katonai szóvivő kedd reggeli jelentése szerint az izraeli csapatok mintegy száz lőszert, és mintegy hatvan, kilövésre kész rakétát találtak a Gázai övezet északi részén, Bét Lahíja térségében, valamint

megöltek több tucat palesztin fegyverest a városban zajló csatákban.

Szintén északon, a Sáti menekülttáborban kilenc iszlamistával számoltak le. Hán-Juniszban, az övezet déli részén a Hamász ottani megfigyelőállását vették célba, amely veszélyeztette a szárazföldi erőket.

Az északi határnál az izraeli légierő egyik gépe a libanoni síita Hezbollah milícia páncéltörő rakétákat Izraelre lövő állomását támadta a határhoz közeli libanoni Kila falunál. A dél-libanoni Ajta es-Sab falunál izraeli különleges erők hárították el a határhoz közel nyomuló Hezbollah fenyegetését az izraeli katonai szóvivő szerint.

Az izraeli hadsereg újabb, a Gázai övezet déli részén elesett tartalékos katona nevét hozta nyilvánosságra kedd reggel, és az övezetben zajló tűzharcokban súlyosan megsebesült egy másik tartalékos katona is.

Az október végén, az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása nyomán megindított gázai szárazföldi hadművelet során eddig 189 izraeli katona esett el.

(Címlapkép: Izraeli harckocsik Dél-Izraelben, a Gázai övezet határának térségében 2024. január 13-án. MTI/AP/Cafrir Abajov)