Japán a Közel-Keleten

A japán miniszterelnök Kairóban értekezett az Iszlám Államról és a palesztin kérdésről.

Abe Sindzó Kairóban úgy fogalmazott, felmérhetetlen károkat okozna a világnak, ha a terrorizmus vagy a tömegpusztító fegyverek elborítanák a Közel-Keletet. Ennek megakadályozására az ázsiai ország miniszterelnöke bejelentette, hogy hazája mintegy 200 millió dollár nem katonai jellegű támogatást nyújt az Iszlám Állam ellen harcoló országoknak, Iraknak és Szíriának, többek közt a menekültek ellátására.

Közel-keleti körútjának első állomásán a japán kormányfő hangsúlyozta, hogy a térség stabilitása alapvető szerepet játszik a világ békéjében és virágzásában.

Az egyiptomi-japán üzleti bizottság találkozóján mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy hazája által két évvel ezelőtt 2,2 milliárd dolláros támogatás folyósításáról döntött a közel-keleti országok számára. Most pedig bejelentette, hogy újabb 2,5 milliárd dollárt nyújtanak a térségnek többek közt humanitárius célokra és  infrastrukturális fejlesztésekre. "A Közel-Kelet nagy lehetőségeket rejt magában, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a régió jelenleg a modern történelem legsúlyosabb kihívásai egyikével áll szemben" - utalt a terrorhullámra.

Abe Sindzó Jordániába, Izraelbe és a palesztin területekre is ellátogat, hogy támogatásáról biztosítsa az izraeli-palesztin békefolyamatot és az Iszlám Állam elleni nemzetközi erőfeszítéseket.

A palesztin kérdésben Japán a kétállami megoldást támogatja, és mindkét oldalt tárgyalásokra buzdítja. Beszédében a kormányfő reményének adott hangot, hogy a két fél között hamarosan újrakezdődik a párbeszéd, amelynek végén Japán elismerheti a palesztin államot.