Japán a végsőkig küzd

 A 47 éves Goto Kendzsit és a 42 éves Jukava Harunát a magát Iszlám Államnak nevező, a közel-keleten terjeszkedő szélsőséges fegyveres szervezethez közel álló fegyveresek tartják a hatalmukban és 200 millió dollár (54 milliárd forint) váltságdíjat követelnek értük. A két japánt a feltételezések szerint Szíriában tartják fogva.

Az emberrablók kedden 72 órás ultimátumot adtak a japán kormánynak a váltságdíj kifizetésére. Azzal fenyegettek, hogy amennyiben határidőig nem kapják meg a pénzt, megölik a túszokat. Pénteken megjelent a világhálón egy újabb üzenet, amelyben azt üzenték a japán kormánynak, hogy "megkezdődött a visszaszámlálás".

Soha nem adjuk fel, hazahozzuk őket - hangoztatta szombaton Nakajama Jaszuhide japán külügyminiszter-helyettes, akit a túszok megmentésére tett erőfeszítések összehangolásával bíztak meg.

A helyzet változatlanul nagyon komoly, de mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy elérjük a két japán túsz kiszabadulását - mondta Szuga Josihide kormányszóvivő. A szóvivő elmondta, hogy Tokiónak nincs közvetlen kapcsolata a túszejtőkkel. A szigetország kormánya minden lehetséges módon próbál eljutni a túszejtőkhöz, beleértve szíriai törzsi vezetők segítségét.

A tokiói kormány elemzi a pénteki üzenetet is. A közlemény egy olyan internetes fórumon jelent meg, amelyet gyakran látogatnak az Iszlám Állam szimpatizánsai. Képeket nem közöltek a túszokról.

A japán illetékesek közvetlenül eddig nem foglaltak állást arról, hogy fontolóra vették-e váltságdíj fizetését. Japán korábban több más országgal együtt ellenezte váltságdíjak fizetését szélsőségeseknek.