Milliós charterjáratot fizettek volna a jegybanki alkalmazottaknak

Nem volt még elég MNB-botrány.

A 24.hu fejtette fel a történetet, ami a versenyre benevezett, majd végül itthon maradt MNB-s dolgozókról, ablakon kidobott milliókról, majd a történtek miatt egyes területektől megfosztott alelnökről szól.

MILLIÓS UTAZÁS

A jegybankosok olimpiáját májusban tartották Franciaországban. A részvevőket a jegybank az MNB Sportkörből toborozta, aminek akkoriban Gerhardt Ferenc volt az elnöke. A lap több forrásra hivatkozva állítja, hogy 120 fős csapat gyűlt össze, akik kiutazására és ellátására 60 millió forintot szánt a jegybank.

Ez a létszám nem sokkal marad el a tavalyi nyári olimpiára Rióba utazó 160 fős delegációtól, pedig a jegybankosok olimpiája, neve ellenére, még csak nem is egy világméretű nemzetközi rendezvény.

Jegybankosok olimpiája

Az olimpiát minden alkalommal Franciaországban rendezik meg, amin az európai országok központi bankjai és egy-két, a jegybankok feletti, vagy azok szabályozását végző nemzetközi intézmény szokott részt venni. Az MNB tájékoztatása szerint az esemény a legnagyobb, a jegybankok között megrendezett nemzetközi sportrendezvény, amelyen 30 ország nemzeti bankja összesen 2460 fővel vett részt.

A szállásokat már lefoglalták és épp egy chartergép bérlése volt folyamatban, mikor Virág Barnabás, az egyik ügyvezető igazgató keresztbe törte a számításokat.

Úgy gondolta, hogy épp a CEU-s tüntetések közepette nem tenne jót Matolcsy és a jegybank renoméjának, ha tízmilliókból reptetné az alkalmazottait ilyen rendezvényekre.

Matolcsy helyt adott Virág aggodalmainak és kikötötte, hogy csak ötven ember utazhat Franciaországba és kizárólag buszozásról lehet szó.

Az MNB hivatalosan elismerte, hogy szó volt ugyan chartergépről, de költséghatékonysági okok miatt inkább a buszutat választották, így repülőgépbérléssel kapcsolatban az MNB-nek semmilyen költsége nem keletkezett.

FELELŐSSÉGRE VONÁS

Noha az imént kifejtett történetnek a személyekkel kapcsolatos részét nem ismerte el a jegybank, árulkodó, hogy a nagy kiadásokkal járó utazást tervező Gerhardt végül el sem utazott Franciaországba és hirtelen távozott a sportkör éléről is, majd a neki ellentmondó Virágot nevezték ki helyére.

Emellett már nem az alelnök felel a készpénzlogisztikáért sem, ami azáltal, hogy az újjonan bevezetett bankjegyeket ő szokta bemutatni a nyilvánosságnak, a legnagyobb médiamegjelenéssel járó pozíció az MNB-nél

ELVESZETT PÉNZ

Igaz sokkal költséghatékonyabb lett az eredeti tervektől való eltérés miatt a versenyen való részvétel, de így is több mint ötmillió forintot buktak azáltal, hogy 70 ember nevezési díját, akik végül nem utaztak el Franciaországba, nem kapták vissza.

Fejenként 250 euró, vagyis 75 ezer forint volt a nevezési díj, ez tehát nagyjából 5,2 millió forintnyi ablakon kidobott pénz, amihez még a lefoglalt szállások visszamondási költségei is hozzáadódnak.

A szelektált magyar jegybanki csapat végül fele annyiból kihozta a részvételt, mint amennyi az eredetileg erre fordított összeg lett volna. 30 millió környékén állt meg a mutató.

De hogy ne legyünk annyira negatívak, egy kis öröm az ürömben, hogy a női kosárlabdázók megszerezték a harmadik helyet a jegybanki olimpián.