Nem kéri szeptember 30-ig szóló mandátuma meghosszabbítását Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

Nem kéri szeptember 30-ig szóló mandátuma meghosszabbítását Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

Nem újrázik már negyedszerre, inkább a norvég jegybank elnöki posztján folytatja.

Nem kívánja ismét meghosszabbítani szeptember 30-ig szóló mandátumát Jens Stoltenberg NATO-főtitkár - jelentette ki erről szóló lapértesülésekre reagálva szombat éjjel Oana Lungescua, főtitkár szóvivője.

Az MTI tudósításában azt írja, Oana Lungescu közölte, a NATO-főtitkár nem kéri mandátumának további hosszabbítását, és a terveknek megfelelően még idén távozik posztjáról. Emlékeztetett, Jens Stoltenberg NATO-főtitkári mandátumát háromszor hosszabbították meg, és összesen csaknem kilenc évig szolgált a szervezet élén.

"A főtitkár mandátuma idén lejár, és nem áll szándékában mandátumának újabb meghosszabbítását kérni"

- fogalmazott.

A NATO-tagországok vezetői 2022. március 24-én állapodtak meg abban, hogy további egy évvel, 2023. szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkár lejáró megbízatását.

Stoltenberg, a 63 éves egykori norvég miniszterelnök 2014. október 1. óta tölti be a NATO-főtitkári tisztséget. Eredetileg négy évre választották meg, megbízatását 2017-ben, majd 2019-ben újabb két évvel meghosszabbították. Ő az észak-atlanti szövetség 13. főtitkára.

Stoltenberg kétszer volt Norvégia miniszterelnöke, először 2000-2001-ben, majd 2005 és 2013 között; korábban volt pénzügyminiszter és ipari és energiaügyi miniszter is.

A leköszönő NATO-főtitkár 2021. december közepén megpályázta a norvég jegybank elnöki posztját, amelyet az oslói intézmény február eleji bejelentése szerint elnyert.