NATO: az Egyesült Államok európai katonai jelenléte fontos a kontinens számára

NATO: az Egyesült Államok európai katonai jelenléte fontos a kontinens számára

Az Egyesült Államok katonai jelenléte Európában a kontinens és Észak-Amerika számára is fontos, ugyanis a szövetségesek csak együtt képesek kezelni azokat a jelentős kihívásokat, amelyekkel a világ jelenleg szembesül - húzta alá Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben pénteken.

Stoltenberg Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélést a NATO brüsszeli székházában. A főtitkár online sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy az Egyesült Államok konzultál szövetségeseivel európai hadereje áthelyezéséról fontolgatott terveiről - amely szerint kivonná csapatainak egy részét Németországból -, továbbá azt, hogy mindeközben egyértelművé teszi, hogy továbbra is teljes mértékben elkötelezett az európai biztonság mellett.

Elmondta, az elmúlt években az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét Európában. A NATO többnemzeti harccsoportját vezeti Lengyelországban, állomást létesített Romániában és Norvégiában, valamint ballisztikusrakéta-védelmi rendszert állomásoztat Spanyolországban.

(MTI nyomán)