Jó kezekben az oktatás: egyetlen hónap alatt megduplázódott a tankerületek adóssága

Jó kezekben az oktatás: egyetlen hónap alatt megduplázódott a tankerületek adóssága

A legnagyobb, 449 millió forintos adóssága a korrupciós botrányba keveredett Belső-Pesti Tankerületi Központnak van.

A februári 1,6 milliárd forintról márciusra több mint duplájára, 3,5 milliárd forintra nőtt a tankerületi központok lejárt tartozásállománya – számolt be a Népszava a Magyar Államkincstár adatai alapján.

Míg februárban 20, márciusban már 32 tankerületnek voltak tartozásai, közülük 14 tankerületi központ adóssága haladta meg a 100 millió forintot.

A legtöbb adóssága továbbra is a nemrég korrupciós botrányba keveredett Belső-Pesti Tankerületi Központnak van: a februári 336 millió forintról márciusra 449 millió forintra nőtt az adósságállománya. Ez egyébként a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak kirúgásáról ismert Marosi Beatrix tankerülete is.

Ezenkívül:

🔴 a Kaposvári Tankerületi Központ adóssága 322 millió forintra,

🔴 a Békéscsabai Tankerületi Központ adóssága 314 millió forintra,

🔴 a Váci Tankerületi Központ adóssága 241 millió forintra nőtt.

A lap azt írja,

az új adósok között szerepel az Észak-Budapesti Tankerületi Központ 197 milliós, a Gyulai Tankerületi Központ pedig 104 millió forintos tartozással.

Az Államkincstár listáján szereplő tankerületek közül csak az Esztergomi Tankerületi Központ és a Mátészalkai Tankerületi Központ tudta csökkenteni adósságait.

Az érintett 32 tankerületi központ összes lejárt tartozásállománya 3466 millió forint volt márciusban - fogalmaz a Népszava.

(Címlapkép: Dékány Sixtus atya, emeritus zirci apát megszentel egy osztálytermet a Ciszterci Szent István Gimnázium új épületszárnyában Székesfehérváron az átadás napkán 2022. október 5-én. MTI/Vasvári Tamás)