Jobb hely lett Örményország

Az államfő jogköreit a miniszterelnök és a parlament javára mérsékelték.

Armen Szmbatján, a választási bizottság elnöke hétfőre virradóra közölte, hogy az 1997 választási körzet közül 1482-ből futottak be a végeredmények, és a számok azt mutatják, hogy a résztvevők 66,06 százaléka szavazott igennel. Ez az összes szavazásra jogosultnak a 34,28 százalékát teszi ki - fűzte hozzá.

Az alkotmánymódosításhoz a szavazáson résztvevők több mint felének kell igent mondania, de ők nem lehetnek kevesebben a választói névjegyzékben szereplők negyedénél.

Szerzs Szargszján elnök és támogatói szerint az örmény demokrácia megerősítése és a politikai instabilitás elkerülése érdekében van szükség az alkotmányos reformra, amelyet a parlament októberben fogadott el. A változtatások értelmében a továbbiakban az elnök - aki jelenleg a végrehajtó hatalom vezetője - csupán ceremoniális feladatokat látna el, és nem közvetlenül választanák meg, hanem a parlament döntene személyéről.

Az államfő ellenfelei viszont úgy vélik, hogy Szerzs Szargszján ezekkel a reformokkal akarja bebetonozni magát a hatalomba, és arra készül, hogy amikor 2018-ban lejár második elnöki mandátuma, "átül" az elnök jogköreit átvevő miniszterelnöki székbe. Az államfő visszautasította ezeket a vádakat.