Jobbik: A magyarok lakhatása legyen az első a vendégmunkásoké helyett!

Jobbik: A magyarok lakhatása legyen az első a vendégmunkásoké helyett!

Nemcsak egy-két, hanem már öt évre is hívhatnak be vendégmunkásokat hazánkba - mutattak rá jobbikosok a magyarokat kirúgó makói Continental gyáránál.

Az Orbán-kormány az országban számos helyen erőltetetten hívja be a vendégmunkásokat - fogalmazott Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke. A párt országgyűlési képviselője szerint a harmadik országból jött jövevényeknek engedéllyel nem rendelkező munkásszálló épül például Óbudán is.

A Makón sajtótájékoztatót tartó politikus emlékeztetett, többek mellett a helyi Continental gyárában is megtörtént, hogy magyar munkavállalókat bocsátottak el, helyükre pedig általuk betanított vendégmunkásokat vettek fel.

Nem egy-két évre, hanem akár már öt évre is hívhatnak be vendégmunkást hazánkba

- mutatott rá a képviselő.

Z. Kárpát elmondta, van egy egyetértési pontja az egyik kormányzati vezetővel, aki szerint ha egy cég megszegi a szabályokat, akkor az adóforintokból származó állami támogatásait fizesse vissza.

Ezt a Jobbik politikusa szerint büntetőkamattal együtt tegyék meg, ahogy a magyar családok is erre kényszerülhetnek bizonyos esetekben.

Ha már ilyen szigorú velük a kormány, legyen szigorú a multicéggel szemben is

- jelezte.

A jobbikos képviselő úgy látja, a védett státuszról szóló javaslatuk a magyarok érdekeit védené, például a kirúgással szemben. De a fideszes kormány ezt sem támogatta.

Mint leszögezte:

a Jobbik nem megy el szó nélkül a magyar munkavállalók lassú kivéreztetése és a harmadik világ dolgozóinak szervezett behozatala mellett. Ez egyáltalán nem egészséges.

Zeitler Ádám, a Lokálpatrióták polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy tíz témában kérdezték meg a makóiak véleményét. Az egyik a fiatalok és a lakhatás kérdéskörével foglalkozott, és ezt az eredmények szerint a túlnyomó többség kiemelten fontosnak tartja.

Az átlagfizetés 60 százalékát is képes elvinni az albérlet és a rezsi költsége, és ez megnehezíti az önerő összegyűjtését is

- világított rá a fiatal független polgármesterjelölt.

Zeitler Ádám a tárgy kapcsán kiemelte, a hazai bérlakásállományt mindenképpen fejleszteni kell, és az önkormányzati ingatlanokat is helyre kell hozni, és akár az építkezés valós lehetőségét is biztosítani kell.

(Címlapkép és fotó: Z. Kárpát Dániel és Zeitler Ádám Makón - Alfahír)