Sneider Tamás lett a Jobbik új elnöke - Friss: döntöttek az elnökhelyettes és az alelnökök személyéről is

Az elnökségért szoros verseny volt Sneider Tamás és Toroczkai László között.

Tisztújítást tartott szombaton a Jobbik, a kongresszuson résztvevők két-két elnökjelölt és elnökhelyettes-jelölt közül választhattak.

A szavazás eredménye szerint a párt leendő elnöke Sneider Tamás lesz.

A tisztújításon Sneider Tamás kihívója Toroczkai László ásotthalmi polgármester volt.

A szavazók 554 érvényes és 2 érvénytelen szavazatából Toroczkai László 256-ot, míg Sneider Tamás 298-at szerzett meg.

Mirkóczki Ádám, Jobbik szóvivője újságírókkal közölte: a szavazást megelőzően mindkét jelölt 12 perces beszédet mondott, előttük pedig Vona Gábor leköszönő pártelnök tartott egy értékelő beszédet az elmúlt kétéves elnökségi ciklusról. Mirkóczki Ádám azt is elmondta: két nagyon erős személy indult az elnöki posztért, a Jobbik történetében nem is volt még ennyire éles elnökválasztás.

Az elnökhelyettesi posztért Gyöngyösi Márton és Dúró Dóra országgyűlési képviselők indultak. Az alapszabály szerint azonban az elnök megválasztása után már csak a Sneider Tamás mellé elnökhelyettesnek jelentkező Gyöngyösi Márton tarthatott kampánybeszédet. A pártkongresszus küldöttei végül megszavazták (a küldöttek 82,7 százaléka támogatta) új pozíciójába a politikust, aki emellett a Jobbik parlametni frakcióját is vezeti.

A Jobbik hat alelnökkel működik tovább, erre eredetileg 14 indulót regisztráltak. Az indulók: Apáti István, Árgyelán János, Bana Tibor, Császárné Kollár Tímea, Gyüre Csaba, Hegedűs Lorántné, Kepli Lajos, Kocziha Tünde, Murányi Levente, Rig Lajos, Stummer János, Szőcs Norbert, Volner János és Z. Kárpát Dániel.

A hat alelnök személyéről szintén a délutáni órákban szavaztak. Az összesítás alapján Bana Tibor, Stummer János, Hegedűs Lorántné, Z. Kárpát Dániel, Dr. Apáti István és Volner János lettek a Jobbik alelnökei.

Az országos választmány elnökének 91,9 százalékkal Szabó Gábor pártigazgatót választották meg.

„Gratulálok és sok sikert kívánok Sneider Tamásnak, lassan 20 éve minden nagyobb történelmi fordulópontnál találkoztunk, most is így lett, és ő végig tisztességes volt” – írta a Facebook-oldalán Toroczkai László. Azt azonban hozzátette, azokkal van baja, akik „a háttérből irányítanak, és elvették ennek a mozgalomnak a lelkét.” Szerinte egyenlőtlen feltételek voltak, ezért pedig keserűséget érez.

„A közeljövőben Ásotthalomra összpontosítok, befejezem, amit elkezdtem. A Jobbikban egyelőre semmilyen tisztséget nem vállalok. A párttagságomról később döntök”

- tette hozzá.

Dúró Dóra a Facebook-oldalán gratulált Sneidernek és Toroczkainak is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hiába próbál pártszakadást láttatni a Fidesz-média, mindent megtesz majd ennek az ellenkezőjéért. Hozzátette: a következő két évre visszavonul a szakpolitikai munkájához.

Jakab Péter, a párt szóvivője sajtótájékoztatón mutatta be az új elnökséget, ezt követően pedig az újdonsült elnök értékelte az elmúlt két hónap eseményeit. Sneider Tamás hangsúlyozta, hogy elnökként elsősorban azoknak a működési hibáknak vagy hiányosságoknak a kiküszöbölésével szeretne foglalkozni, melyekre az utóbbi időszak eseményei világítottak rá. Sok sikert kívánt az új elnökség munkájához és hangsúlyozta, hogy a megválasztott alelnököknek is fontos szerepük lesz a jövő évi európai uniós és önkormányzati választások stratégiájának kidolgozásában.