A Fidesz szó nélkül lesöpörte a fiatalok személyijövedelemadó-mentességére tett javaslatot

A Fidesz szó nélkül lesöpörte a fiatalok személyijövedelemadó-mentességére tett javaslatot

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága hétfőn tárgyalhatott volna

a fiatalok személyijövedelemadó-mentességét célzó határozati javaslatról,

azonban a jobbikos Jakab Péter és Farkas Gergely beadványát úgy utasította el a testület kormánypárti többsége, hogy azt egyetlen egy szóval sem indokolták meg a fideszes politikusok.

Szájzártörvénybe zárva

Míg korábban volt arra lehetősége az ellenzéki frakcióknak, hogy a parlamenti bizottságokban elkaszált javaslatukat a plenáris ülés elé vigyék, addig a szájzártörvény szigorítása után erre már nincs mód, így egy-egy nagyobb társadalmi hatással járó ellenzéki javaslatot nem kell leszavaznia a teljes Fidesz-frakciónak a szélesebb nyilvánosság előtt (pl.: aktanyilvánosság). A február elsejétől érvénybe lépett szabályozás értelmében a fiatalok szja-mentességének is már csak egy esélye van, hogy a felkerüljön a magyar törvényhozás napirendjére, ha a Törvényalkotási bizottság fideszes többsége erre hajlandóságot mutatna. Bár erre sok esély nincs.
Több pénzt kell hagyni a fiataloknál

- ezzel indokolta Jakab Péter a javaslatát. Az ülés után úgy fogalmazott,

arra kértek volna támogatást a kormányoldal részéről, hogy a személyijövedelem adó befizetése alól mentesítsék a 29 év alatti munkavállalókat,

ezáltal minimum 15 százalékos béremelést realizálhattak volna.

Szja-mentessé tenné a 29 éven aluliak munkabérét a Jobbik

Eltörölné a fiatal munkavállalók személyi jövedelemadó kötelezettségét a Jobbik - jelentette be Jakab Péter fővárosi sajtótájékoztatóján. A párt frakcióvezetője szerint a lépés megkönnyítené a fiatalok itthon tartását, hiszen gyakorlatilag 15%-os azonnali béremelést jelentene. A párt lengyel mintára dolgozta ki a javaslatot, ahol a 26 év alatti dolgozók mentesültek a 18%-os szja megfizetésének kötelezettsége alól.

Erre van nemzetközi példa is,Lengyelországban a 26 év alatti fiatalokat mentesítették a 18 százalékos szja megfizetése alól, aminek azonnali béremelés lett az eredménye, és ezáltal csökkent az elvándorlás mértéke is - hangsúlyozta a Jobbik elnöke.

"A Fidesz azonban azt gondolta, hogy erre kár pénzt áldozni"

- tette hozzá.

A politikus emlékeztetett, javaslatában 40 milliárd forintról van szó, miközben 400 milliárd forint van adócsökkentésre átcsoportosítva a költségvetésben, az is egyértelmű, hogyha pénzt hagyunk a magyar fiataloknál, akkor abból ők vásárolni is fognak, további adóbevételt generálva - magyarázta. 

Jakab Péter továbbra is furcsállta, hogy Orbán Viktor az évértékelőjében nem tudta megmondani, honnan fog pénzt szerezni a magyar családoknak a válság idején.

"Amikor a magyar kormány leszavazza a magyar emberek érdekében született javaslatokat, akkor a saját maga sírját ássa, és saját magát fogja belelökni"

- mondta a jobbikos politikus, hozzátéve, erre már van példa, a dunaújvárosi időközin a teljes népességből 10-ből 1 ember szavazott a Fideszre.

Még a Mikulás-csomagot is

A Gazdasági bizottság ülésén hasonlóan járt Stummer János határozati javaslata is. Egy szó nélkül utasította el a napirendre vételt a kormánypárti többség. 

A Jobbik országgyűlési képviselője

"a gyermekeknek szánt ajándékok adómentessé tételéről”

címmel nyújtott be törvényjavaslatot.Ezzel a javaslattal tették volna könnyebbé, hogy a munkahelyi közösségek és önkormányzatok minél nagyobb örömet tudjanak szerezni a gyermekeknek. Ugyanis a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint még a Mikulás-csomag ajándékozása kapcsán is keletkezhet adókötelezettség, amelyet a „szponzoráló” munkáltatónak, kifizetőnek kell bevallania és megfizetnie. 

A pitiáner a kulcsszó

- sóhajtott fel Stummer János az ülést követően. Ez azért nem egy olyan tétel a mindenkori költségvetésben, amely annyira megterhelné Magyarországot, hogy azt ne lehetne túlélni - tette hozzá.

"Ennek ellenére látjuk, hogy nem az az érdekes, hogy mi van leírva a papírra, hanem az, hogy ki nyújtja be. És én azt gondolom, hogyha egy új országot akarunk építeni, akkor ezen a hozzáálláson kell változtatni"

- hangsúlyozta a politikus. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/XBhRlv7d1vQ.jpg?itok=9ap3rCdE","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=XBhRlv7d1vQ&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}