Gyöngyösi: Polgári világot szeretnénk Orbán féldiktatórikus, hibrid rendszere helyett

Jobbik háromnapos kihelyezett frakcióülésén végleg pontot tesz az április óta tartó időszak végére.

Szerda déltől péntek délig tartja kihelyezett frakcióülését a Jobbik Kiskőrösön – árulta el az Alfahírnek Gyöngyösi Márton, az ellenzéki erő frakcióvezetője, elnökhelyettese. Elmondása szerint az összejövetel két nagyobb témát fognak megvitatni.

A frakcióvezető lapunknak azt mondta, Szabó Gábor pártigazgató és Vona Gábor korábbi elnök bevonásával kiértékelik az április 8-i választások tanulságait, és abból levonják a megfelelő konzekvenciákat. Kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy ezek személyi konzekvenciák lennének, mint mondta, a szükséges személyi döntéseket már végrehajtották. Ehelyett általánosabb következtetést vonnak le, politikai irányvonalat határoznak meg. Gyöngyösi hangsúlyozta, „végleg pontot tesznek” az elmúlt időszak végére, mert most már „a jövőbe tekintés” a feladatuk. Emellett át fogják tekinteni a kampány tapasztalatait, illetve a párt pénzügyi helyzetét is kiértékelik.

A képviselőcsoport ülésének másik nagy témája Sneider Tamás elnök programhirdetése. Gyöngyösi tudatta, ez egy stratégia lesz „az orbáni rendszer ellen”, ugyanis ők „polgári világot” szeretnének „a mostani féldiktatórikus, hibrid rendszer” helyett.  Gyöngyösi szociális néppártként határozta a Jobbikot, ami mint ilyen az emberek „fizikai és egzisztenciális értelemben vett biztonságért” küzd. Ennek keretében továbbviszik a Férfiak 40 programot, valamint a bérunió kérdéskörét is, melyek szintén a frakcióülés témái lesznek. Szintén szóba fog kerülni a szociális témák közül a devizahitelesek és kilakoltatottak krízise, az elvándorlás kérdése, az ország demográfiai válsága, az otthonteremtés ügye, valamint az otthonápolók problémája is.

A frakcióvezető kérdésünkre azt is elárulta, bár a párt európai parlamenti választási programját még „csiszolják”, de kampányuk is ezekre a szociális témákra fog fókuszálni, kiegészülve a korrupció felszámolásának szándékával, illetve a határon túli magyarság autonómiatörekvéseinek támogatásával.

Gyöngyösi azt is tudatta, szeptember 29-én a Jobbik kongresszust tart, melyen a küldöttek elé terjesztik Sneider Tamás elnök stratégiai programját.